Събития около 6 май - къде да прекарате дългия уикенд

Събития около 6 май - къде да прекарате дългия уикенд
A A+ A++ A

Започват репетициите за парада по повод Деня на храбростта и българската армия – 6 май. Даваме ви няколко предложения къде да отидете през дългия уикенд.

Във връзка с подготовката за военния парад на Деня на Храбростта и празник на Българската армия, 6 май, до неделя, 30 април, ще бъде предислоцирана военна техника на въоръжение в Българската армия от военните формирования в страната до летище Доброславци край София.

Военната техника ще се придвижва по националната пътна инфраструктура от градовете Асеновград, Благоевград, Плевен, Пловдив и Стара Загора. Органите на Служба „Военна полиция“ ще ескортират колоните. Това съобщиха от Министерството на отбраната. За транспортирането на техниката, която ще участва в парада, ще бъде използван и железопътен транспорт. На 3 май самолети и вертолети ще бъдат предислоцирана от авиобазите в Крумово и Безмер до авиобаза Враждебна.

СОФИЯ

Вертолети и самолети от състава на Военновъздушните и Военноморските сили на България ще летят ниско над София от днес до събота заради подготовката за военния парад на 6 май, съобщават от министерството на отбраната.

От министерството публикуват и графика за предвидените полети:

  • На 3 май от 10:30 ч. до 11:30 ч. група вертолети ще прелетят над столицата и летище София.
  • На 4 май от 8:30 ч. до 9:10 ч. (резервни часове от 15:30 ч. до 16:10 ч.) участниците във военния парад от ВВС и ВМС ще изпълнят тренировъчни полети с прелитане над град София.
  • На 5 май от 10:00 ч. до 11:00 ч. (резервни часове от 15.30 ч. до 16.10 ч.) над София ще бъдат изпълнени полети от участниците в генералната репетиция за военния парад.

На 6 май участниците във въздушния компонент на военния парад ще прелетят над София от 10:20 ч. до 11:20 ч.

Вход свободен на 6 май в Националният военноисторически музей

Със специална програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 6 май. В навечерието на празника, на 5 май (петък) от 11.00 часа в Музея ще бъде открита изложбата „Българската армия. Началото“, посветена на 145-ата годишнина от създаването на Българската армия. Експозицията представя армията като символ на възраждащата се държавност с разнообразие от експонати, съхранили волята и амбицията на първите държавни и военни мъже да създадат силна и материално осигурена армия.

Посетителите ще имат възможност да видят знакови артефакти, свидетели на първите стъпки в изграждането на войската. Сред тях са оригиналите на 14 знамена, връчени на първите пехотни дружини, които участват във войните за национално освобождение и обединение. Част от тях са шити за Българското опълчение, а други са спасени от пленничество в края на Първата световна война.

Експозиционният разказ се допълва от вещи на първия български княз Александър I – султан (калпак), параден генералски мундир, тип „българка“, шпага, изработена лично за него, отличия и др.

Първите години от историята на българската войска са илюстрирани и с най-ранните образци хладно и огнестрелно оръжие, военно облекло и аксесоари. По традиция на 6 май от 10.00 до 17.00 ч. Националният военноисторически музей ще работи с вход свободен за постоянната вътрешна и външна експозиция, както и за изложбата „Българската армия. Началото“.

Специалната програма за Деня на храбростта и Празник на Българската армия включва дегустация на традиционната войнишка боб чорба от 12.00 часа, а от 14.30 часа за празничното настроение на всички посетители ще се погрижи Представителният духов оркестър на Сухопътни войски. С Ден на отворени врати 6 май ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

РУСЕ

Четири дни ще продължат събитията, посветени на Празника на Русе – 6 май. Началото ще бъде на 3 май в библиотека „Любен Каравелов“, където от 17.30 ч ще бъде представена изложбата „През обектива на старите русенски фотоателиета“. Тя се организира съвместно от библиотеката и Сдружение „РусчукБГ“.

На 4 май от 19 ч в Доходното здание ще се състои гастролът на ансамбъл „Българе“, които ще представят фолклорния си спектакъл „Паисий“.

На 5 май от 10 ч Дунавската задруга на народните художествени занаяти ще направи Ден на отворените врати на ул.“Витоша“ 18. От 18 часа Художествената галерия отбелязва своята 90-годишнина със събитието „Диалози между поколенията“. От 20 ч на площада пред общината ще има концерт на дует „Ритон“.

Най-богат на прояви ще бъде самият 6 май, като от 9 до 18 ч ще има Ден на отворените врати в Историческия музей. От 9 ч започва празничната Света литургия в храм „Св. Георги“, а от 10.30 до 12.30 ч пред Паметника на Свободата ще бъде отворен павилион с военни униформи, старо оръжие и предмети на бита от Русе след Освобождението. Инициативата е на Дружество „Традиция“ и НЧ „Стефан Караджа 2018“ – Русе.

В 11.30 ч пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война ще започне тържествената церемония по полагане на венци и цветя по повод 6 май – Ден на храбростта и Българската армия. От 12 ч на площад „Хан Крум“ ще се състои хепънинг на НУИ „ Проф. Веселин Стоянов“, а отново от 12 ч пред Доходното здание операта прави традиционния си концерт с участието на публиката „Русе дирижира операта“, воден от диригента Димитър Косев.

От 13 ч пред Паметника на Свободата актьорите от Драматичния театър организират „Ловци на театрални съкровища“, където наградите ще бъдат подаръчни ваучери за спектакли.

В 13.30 ч пред Съдебната палата ще се играе представлението за най-малките „Трите прасенца“ на Кукления театър.

От 16 ч отново пред съда Фолклорен танцов театър „Найден Киров“ ще направи хоротека, а от 16 до 18 ч в Парка на младежта ще има празник с участието на актьорите от Куклен театър – Русе и изпълнители от ОбДЦКИ и ОМД – Русе.

От 17 ч пред Доходното здание ще свирят музикантите от Биг Бенд-Русе, които ще изнесат концерт под диригентството на Димчо Рубчев. От 18 ч от Паметника на Свободата започва Ruse Summer Free Tour – безплатна пешеходна обиколка по забележителни сгради и обекти в централните части на града, организирана от Сдружение “КултурТур Русе”.

Финалът ще бъде от 20 ч на площада пред общината, където Община Русе и „Дунарит“ ще подарят за празника концерт на Николина Чакърдъкова.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

На 1, 6 и 24 май музейните обекти ще функционират според актуалното за сезона работно време. Отменят се дните за профилактика

За улеснение на туристите на 6, 7 и 8 май на Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ ще бъде отворена още една каса от 11,000 до 17,00 часа.

На храмовия празник – 6 май, църквата музей „Св. Георги“ в село Арбанаси ще е отворена за безплатни посещения.

Поради неотложна профилактика музеите „Сарафкина къща“ и „Затвор“ няма да приемат посетители на 5 май (петък), 9 и 10 май (вторник и сряда).

ЯМБОЛ

Община Ямбол, гарнизон Ямбол и Ямболска духовна околия организират тържествено честване на 6 май, Гергьовден – Ден на храбростта и празник на Българската армия.

В 10:30 часа, след като приключи празничната служба, от двора на храм „Св. вмчк. Георги Победоносец“ в квартал „Каргон“ ще потегли традиционното литийно шествие, предвождано от Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ с диригент маестро Васил Шейтанов, Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий и икона с частица от мощите на Свети Георги. То ще се движи по маршрут: ул. „Св. Георги“, ул. „Атанас Кратунов“, ул. „Индже войвода“, ул. „Георги Дражев“, ул. „Цар Иван Александър“, пл. „Освобождение“, ул. „Г. С. Раковски“ /пред Община Ямбол/

В 11:00 часа пред сградата на Община Ямбол ще започне тържественият ритуал по издигане на националното знаме по план-сценарий на гарнизон Ямбол. Слово по повод празника ще произнесат кметът на община Ямбол Валентин Ревански и полк. Милен Димитров, началник на гарнизон Ямбол.

Литийното шествие с иконата на светеца ще се върне обратно в храм „Св. вмчк. Георги Победоносец“ в квартал „Каргон“ след края на церемонията.

БАЛЧИК

Три села празнуват на 6 май в община Балчик, две църкви с храмов празник

На Гер­гьов­ден (6 май) са съборите на три от балчишките села – Дроп­ла, Прес­па и Кре­ме­на. В Дроп­ла праз­ни­кът ще за­поч­не в 8,30 с кур­бан в цър­ква­та „Св. Георги“, а в 10,00 ч. на пло­ща­да е на­ча­ло­то на прог­ра­ма­та с учас­тие на тан­цови със­тави от Балчик, гру­па за ав­тен­ти­чен тур­ски фол­клор от Те­ле­риг, мес­тна­та гру­па "Ален бо­жур" и ин­ди­ви­дуал­ни из­пъл­ни­те­ли.

Още една църква в общината носи името на светеца Победоносец, централната в Балчик. Храмовият празник е с начало 8,00 ч., в 11,00 ч. е Литийно шествие, Водосвет, освещаване на оброк.

Ритуал по повод Деня на българската армия и изложба „Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война“

На 6 май пред паметника на загиналите летци на летище Балчик Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва канят колеги, ученици, граждани, колективи и организации на ритуал по повод Деня на българската армия. Началото е 11,00 часа.

На 5 май от 12:30 часа ще бъде открита изложба "Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война (1916-1917)". Домакин е Исторически музей-Балчик, а мястото – залата за временни изложби. Представянето се осъществява със съдействието на Регионален клуб "46-ти пехотен Добрички полк" към Национално дружество"ТРАДИЦИЯ" и РИМ-Добрич.

ПОМОРИЕ

Поморие ще посрещне Гергьовден - празника на града, с богата програма, обхващаща почти цяла седмица. Започвайки от 2 май, морският град ще се превърне в сцена за театрални постановки, изложби, изкуство и фолклор. Кулминацията ще бъде, разбира се, на 6 май, когато ще бъде открит международния фестивал по спортни танци и ще бъдат извършени всички традиционни ритуали за Гергьовден.

През цялата идна седмица читалищата и различните центрове в Поморие ще кипят от живот. Вторник започва с театралното представление „Вражалец” на ДТС „Арлекин-Поморие”. В сряда ще бъде открита гергьовденската детска изложба „Празничен букет на моя град”, а малко по-късно най-известните местни художници ще демонстрират своите умения с четка, молив и други средства на изобразителното изкуство.

В четвъртък почитателите на българския фолклор ще могат да се насладят на Националния тракийски фолклорен събор „Гергьовден 2023 г.”, а привечер в НЧ „Просвета 1888” ще бъде излъчен изключително приятният за гледане български филм „Петя на моята Петя”.

На 5 май Поморие ще чества 145-годишнината от създаването на Българската армия, а в 19 ч. ще се проведе Гала концерт с шоу програми, представени от най-добрите танцови двойки в страната, последван от концерт на рок група „Фондацията”. Те ще свирят от 20 ч. на откритата сцена пред НЧ „Просвета 1888”.

Кулминацията на тържествата ще бъде в петък – навръх Гергьовден. Вижте пълната програма на Община Поморие за идната седмица:

02.05.2023 г. /вторник/

19.00 ч. – Театрално представление „Вражалец“ на ДТС „Арлекин“ – Поморие
Място на провеждане: салона на НЧ „Просвета 1888” – гр. Поморие

03.05.2023 г. /сряда/

17.30 часа – Гергьовденска детска изложба „Празничен букет за моя град”
Място на провеждане: Обновената сграда на ЦПЛР-Общински детски комплекс – Поморие (в центъра, до книжарницата)

18.00 часа – Изложба на поморийските художници
Място на провеждане: Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ – Поморие

04.05.2023 г. /четвъртък/

08.00 часа – Начало на XVIII Национален тракийски фолклорен събор „Гергьовден 2023 г.”

11.00 часа – Официално откриване на XVIII Национален тракийски фолклорен събор „Гергьовден 2023”
Място на провеждане: открита сцена на НЧ „Светлина 1939” гр. Поморие

19.00 ч. – Прожекция на филма „Петя на моята Петя“
Място на провеждане: салона на НЧ „Просвета 1888” – гр. Поморие

05.05.2023 г. /петък/

10.30 ч. – Честване на 145 години от създаването на Българската армия
Място на провеждане: пространството до манастир „Свети Георги Победоносец“ – гр. Поморие

19.00 ч. – Гала концерт с шоу програми, представени от най-добрите танцови двойки в страната
Място на провеждане: спортната зала на Гранд хотел „Поморие“

20.00 ч. – Концерт на рок група „Фондацията“
Място на провеждане: открита сцена на НЧ „Просвета 1888” – гр. Помориe

06.05.2023 г. /събота/

09.00 ч. – Международен фестивал по спортни танци – ден I
Място на провеждане: спортната зала на Гранд хотел „Поморие“

09.00 часа – Отслужване на Света литургия по случай празника на гр. Поморие – Гергьовден
Място на провеждане: Манастир „Свети Георги” гр. Поморие

11.00 ч. – Официално откриване на празника, приветствие от кмета на Община Поморие Иван Алексиев, приветствия от официалните гости

11.30 ч. – Празничен поздрав от:

Хор „Симилис“ – гр. Лариса, Гърция;
фолклорен ансамбъл „Странджа“.
Място на провеждане: открита сцена на НЧ „Светлина 1939” гр. Поморие

07.05.2023 г. /неделя/

08.30 ч. – Международен фестивал по спортни танци – ден II

18.00 ч. – Официално откриване на фестивала
Място на провеждане: спортната зала на Гранд хотел „Поморие“

#6 май

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"