Потребителската комисия извади два продукта от забранителен списък

Потребителската комисия извади два продукта от забранителен списък
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Комисията за защита на потребителите (КЗП) извади от забранителния си списък два продукта, за които беше доказано, че имат лечебни свойства, съобщиха от пресцентъра на КЗП.

Става дума за т.нар. „чудотворни гъби“, които са били в списък с хранителни добавки и уреди, представени с лечебни свойства и въздействие.

В съобщение до медиите от края на октомври за резултатите от извършените проверки е била допусната техническа грешка, поради която присъстват наименованията на следните продукти от работния списък: StemEnhance - активатор на стволови клетки; Апарат за лечение на болки в гърба.

За тези продукти търговците са представили изисканите от тях документи и не са установени нарушения, уточняват от КЗП.

В публикация на страницата на КЗП се съобщава за решението да забрани използването на вече описаната заблуждаваща търговска практика при продажба чрез интернет (онлайн магазини), като КЗП не забранява продажбата на самите продукти. Това се отнася за продуктите, споменати в съобщението, уточняват от комисията.

В кая на октомври КЗП заяви, че тъй като не съществуват доказателства за рекламираните от сайтовете лечебни свойства на изброените стоки, на потребителите се предоставя невярна и подвеждаща информация. Санкцията за това нарушение бе до 15 000 лв.

В повечето случаи това са безвредни органични добавки, използвани масово в азиатските страни. Те са представени като средства, подпомагащи лечението и профилактиката на онкологични заболявания, хепатит, СПИН, ХИВ, диабет, язва, множествена склероза, ревматизъм, артрит, алергии, хипертония, слаба имунна система, наднормено тегло, умора и други.

Добавките са препоръчвани и за „предотвратяване на метастазирането след операции“, като подпомагащи белия и черния дроб, с детоксично действие, при хормонозависими заболявания, за регулиране на кръвното налягане и намаляване на мазнините в кръвта и за увеличаване ефективността на химиотерапията.

Търговците не са представили на експертите на КЗП документи с убедителни научни доказателства, които по безспорен начин да потвърдят истинността на твърденията за резултатите, които потребителите могат да очакват от употребата на предлаганите хранителни добавки.

В предоставените пред контролния орган документи е било посочено единствено, че въпросните хранителни добавки подпомагат кръвообращението, подобряват функциите на панкреаса и черния дроб, помагат на тялото да се бори с патогенните фактори, спомагат за поддържане оптималното ниво на имунната система, служат за общо укрепване на организма, повлияват положително за хормоналния баланс и спомагат за елиминиране на токсините от тялото.

Забраната засяга следните продукти:

Весьолка фунго Ши;Азиатски гъби – Ганодерма лицидум (Рейши) спори, Ганодерма с алое, Агарикус Ганодерма, Кориолус Верзиколор, Майтаке Бета–Фактор, Кверцетин и королиус PSP; Капсули на прах от спори на гъба Линджъ; Капсули Шийтаке гъба.

Забранява се и предлагането на следните продукти/прибори:

Запер Mind Spa – система за личностно развитие и релаксации;Vulcano Zapper – уред унищожаващ паразитите в организма; StemEnhance – активатор на стволови клетки; Апарат за лечение на болки в гърба; Комплект за привличане на пари.

#КЗП #списък #забрани #онлайн магазини #продажба #добавки #хранителни добавки #гъби #лечение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"