Да му приседне на човек: Черешите в Пловдив струват по 75 кинта за кило

Да му приседне на човек: Черешите в Пловдив струват по 75 кинта за кило
A A+ A++ A

"Златни" череши заливат пазара в началото на сезона, съобщават колегите от Glasnews.bg.

Не си мислете, че черешите са позлатени - наричаме ги "златни", тъй като се продават на космическа цена. На фона на поскъпването на почти всички потребителски стоки, значително увеличение има и в цената на черешите.

За по 75 лева за килограм се продават първите череши на пазара в Пловдив, видя репортер на GlasNews.bg. Почти 80% от плодовете и зеленчуците, консумирани в България, са внос. Въпросните череши, чиято космическа цена шашна пловдивчани, са произведени в Испания. Известно е, че Полша, Италия и Франция са първенци в ЕС по производство на плодове.

За първите нетърпеливи да опитат 100 грама, трябва да броят 7,50 лв.

Малините пък се продават на цена от 20 лева за килограм.

Производителите и експертите очакваха поскъпването на плодовете, а причината е скъпото напояване и лошите метеорологични условия.

Българските производители се надяват да получат малко по-добро възнаграждение за своя труд. Но експертите пък са категорични, че много малко хора ще си позволят да си закупят череши, ако цената им е космическа.

Самите търговци коментират, че няма много голям интерес, защото плодът е все още скъп. А тези, които купуват, взимат по малко - колкото да ги опитат.

#череши

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"