Австралия удари по е-цигарите

Австралия удари по е-цигарите
A A+ A++ A

Aвстралия от днес забранява използването на електронни цигари за развлечение и затяга други аспекти на законите за тези устройства в рамките на най-мащабните действия срещу тютюневата индустрия от повече от десетилетие в опит да спре тревожното нарастване на броя на тийнейджърите, ползващи е-цигари, предаде Ройтерс.

Правителството има за цел да забрани всички е-цигари за еднократна употреба, които често се предлагат с плодови аромати, да забрани вноса на изпарители без лекарско предписание и да ограничи нивата на никотин, като се стреми да ограничи продажбата на вейпъри, с което цели ползването им да бъде ограничено до подпомагане на пушачите да се откажат от пушенето.

"Точно както направиха с пушенето, големите компании за производство на цигари пуснаха друг продукт, който предизвиква пристрастяване, опаковаха го в лъскава опаковка и добавиха аромати, за да създадат ново поколение никотинови наркомани", заяви пред репортери министърът на здравеопазването Марк Бътлър.

Съгласно новите правила устройствата за вейпинг ще се продават само в аптеките и ще изискват опаковка като при фармацевтични продукти. Вейпингът, който се счита за по-безопасна алтернатива на пушенето на цигари и полезен за подпомагане на пушачите да се откажат от тютюнопушенето, се състои в нагряване на течност, която съдържа никотин, в т.нар. електронна цигара и превръщането ѝ в пара, която потребителите вдишват. Проучванията обаче показват, че е възможно да се стигне до дългосрочни вреди за използващите водещи до пристрастяване електронни цигари. Бътлър заяви, че използването на е-цигари се е превърнало в развлекателен продукт в Австралия, продаван предимно на тийнейджъри и млади хора, които е три пъти по-вероятно да започнат да пушат. "Това е продукт, насочен към нашите деца, продаван заедно с близалки и шоколади“, каза Бътлър.

"Вейпингът вече се е превърнал в номер едно по отношение на поведението в средните училища. И вече се разпространява и в началните училища." Лекарите подкрепиха мерките срещу използването на е-цигари, но освен това призоваха правителството да направи повече, за да ограничи броя на младите хора, които започват да се занимават с това.

Около 22% от австралийците на възраст 18-24 години са използвали електронна цигара или устройство за изпаряване поне веднъж, сочат данни от миналата година. Въпреки че е необходима рецепта за закупуване на устройствата за изпаряване на никотин в Австралия, процъфтяващият нелегален пазар означава, че те са лесно достъпни и без това. Федералният бюджет, който трябва да бъде представен следващата седмица, ще включва 234 млн. австралийски долара (155 млн. щатски долара) за мерки за защита от вредата, причинени от тютюна и вейпинга.

Австралия има един от най-строгите закони срещу тютюнопушенето в света. През 2012 г. тя стана първата държава, която принуди производителите на цигари да се откажат от различните, цветни и привличащи вниманието опаковки на своите продукти и да продават цигарите в еднакви, ненатрапващи се кутии.

Бътлър добави, че през следващите три години данъкът върху цигарите ще бъде увеличаван с по 5% годишно в опит за ограничаване на продажбите. Ройтерс посочва, че някои страни по света се опитват да ограничат вейпинга, докато други виждат в него добра възможност пушачите да се откажат от вредния си навик.

#електронни цигари #Австралия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"