Радостин Василев не си дава имунитета, иска казусът да се разисква в НС

Радостин Василев не си дава имунитета, иска казусът да се разисква в НС
A A+ A++ A

Бившият министър на спорта Радостин Василев не смята да се отказва доброволно от депутатския си имунитет, поне засега. Припомняме, че на 24 април главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на защитата от наказателно преследване на Василев, който понастоящем е народен представител от ПП-ДБ. Причината е разследване на Софийска градска прокуратура, която се готви да му повдигне обвинение за заплаха и принуда спрямо бившата депутатка от ИТН Христинка Иванова.

По неофициална информация на „Флагман“ Радостин Василев иска казусът да влезе за обсъждане в пленарната зала на Народното събрание (НС). Ако той не се откаже сам от имунитета си, то решение по казуса следва да вземе парламентът. Теоретично НС може да предотврати съдебното преследване спрямо Василев и да гласува против искането на главния прокурор. Това обаче е малко вероятно – първо, защото е непопулярно действие, второ, следва да има солидни аргументи, и трето, нужно е мнозинство, което в случая около бившия министър на спорта няма как да се получи. Неговата формация разполага със само 64 народни представители.

Обичайно депутатите сами се отказват от имунитета си с аргумента, че няма от какво да се притесняват и че така ще докажат невинността си в съда. Може би последният случай, когато народен представител се запъна, е с Веселин Марешки от „Воля“ в 44-ото Народно събрание. Тогава се образува и временна комисия, която да се занимае с казуса.

По информация на „Флагман“ Радостин Василев сега се надява такава комисия да не се свиква, а случаят да бъде разгледан директно в пленарна зала. Каква е стратегията на депутата засега не е ясно. Възможно е той да поиска да ползва трибуната на Народното събрание в своя защита. Не е изключено да се цели и забавяне старта на съдебния процес.

#имунитет #депутатски имунитет #Радостин Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »