В чужбина гласуват на референдума само в консулства и посолства

В чужбина гласуват на референдума само в консулства и посолства
По думите на Бисер Троянов минималният брой подадени заявления в посолствата, необходим за разкриването на избирателна секция, е 20. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българите в чужбина ще имат право да гласуват на референдума, насрочен от президента за 27 януари, само в секции в дипломатическите и консулските представителства, реши Централната избирателна комисия (ЦИК).

„ЦИК прие, че право да отразят своя вот на предстоящия референдум трябва да имат и българските граждани, които се намират извън страната, но в секциите, които са образувани само в дипломатическите и консулски представителства“, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов, цитиран от Информационна агенция „Фокус“.

Той поясни, че минималният брой подадени заявления в посолствата, необходим за разкриването на избирателна секция, е 20.

Както и при другите видове избор, легитимацията на гражданите в изборния ден е с лична карта, а желаният отговор се отбелязва в бюлетината с „Х“.

„Първата стъпка на ЦИК, след като президентът определи датата 27 януари 2013 г. за провеждане на референдума, е приемането на изборните книжа, по които ще се гласува“, посочи още Бисер Троянов и допълни, че срокът за приемане на документите е три дни след обнародване на указа на президента.

Изборните книжа са свързани с начина на изработване на избирателните списъци, отстраняване на непълноти и грешки в тях, конституиране на Секционни избирателни комисии (СИК) и Районни избирателни комисии (РИК), отчитане на резултатите от гласуването, както и начина, по който ще бъдат отразени данните в протоколите на комисиите.

„Тъй като се касае за национален референдум, на него могат да гласуват всички български граждани, които са навършили 18-годишна възраст, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание „лишаване от свобода“ и те трябва да имат постоянен адрес на територията на страната към датата, на която ще бъде обнародван указът на президента за насрочване на националния референдум“, информира още Бисер Троянов.

ЦИК ще проведе информационна кампания за начина на гласуване.

#ЦИК #Централна избирателна комисия #референдум #Бисер Троянов #СИК #РИК #чужбина #посолство #консулство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"