Къртица от НСО издала маршрута на Гешев, само 6 души са знаели откъде ще мине кортежът на главния прокурор

Къртица от НСО издала маршрута на Гешев, само 6 души са знаели откъде ще мине кортежът на главния прокурор
A A+ A++ A

Къртица от НСО издала маршрута на Гешев, пише Епицентър. бг, позовавайки се на разследващите органи.

Само 6 души от НСО са знаели откъде ще мине главният прокурор, така че няма да е трудно да се стигне до човека, който е издал на атентаторите точния час и пътя на Иван Гешев, разкриха следователи.

Много е важно да се стигне до поръчителите на убийството на главния прокурор.

Маршрутите на главния прокурор се определят от НСО и са секретни, посочи от мястото на инцидента Борислав Сарафов. Той не изключи вероятността атентаторите да са заложили капани и по алтернативните маршрути на кортежа.

В 11 часа Гешев е отпътувал със семейството си от София.

От НСО дали предписание да се избере по-дългия и живописен път, но далеч по-слабо натоварен - вместо по АМ "Тракия" до Пазарджишко при разклонението за село Виноградец и оттам - в посока Велинград и язовира, по второкласната артерия към Самоков.

Не е ясно как е бил допуснат течът на информация от секретната служба за траекторията на главния прокурор, но следствието ще проверява и този аспект.

В 11:45 малко след вилна зона "Ярема" по данни на МВР избухва взривно устройство - на метри пред пилотната кола на Гешев, явно предназначено да предизвика наранявания с потенциални фатални последствия.

Разследващите са намерили взривно устройство и по пътя към Турция, по който е трябвало да мине Гешев, преди да промени плановете си.

В късния след обяд стана ясно, че е намерено е и второ взривно устройство по пътя, по който е трябвало да мине главният прокурор. Смята се, че най-вероятно има създадена сериозна организация за осигуряване успеха на атентата, подчертаха разследващи.

Бомбата е била поставена и по маршрута, по който е трябвало да мине кортежът на главния прокурор на път към Турция.

Впоследствие Иван Гешев се е отказал от това пътуване. В същото време това е било резервното трасе, по което главният прокурор е минал, което навежда и разследващите да проверят за теч на информация.

Маршрутът на главния прокурор вероятно е бил наблюдаван, но не става ясно как е изтекла информация за това конкретно пътуване.

Колко голям е бил риска за охраняваното лице преценява комисия, в която участват шефът на НСО, главният секретар на МВР и председателят на ДАНС. Самият Гешев неколкократно е заявявал, че е получавал заплахи за живота си.

"Автомобилите на НСО се преглеждат преди пътуване и след пътуване. Ако това взривно устройство е сложено встрани на пътя, това означава, че има информация, че главният прокурор ще мине оттам.

Има информация за това, когато се доближава кортежа до него и вероятно е задействано по електронен път", заяви ген. Румен Миланов, бивш шеф на Национална служба „Борба с Организираната Престъпност“ (НСБОН) и НСО.

Подозираме и теч на информация, каза Сарафов на въпрос дали някой може да е издал на престъпниците маршрута, но не даде повече подробности. От съображения за сигурност не посочи и колко автомобила са пътували в кортежа.

Другият, по-широк и пряк път е през Панчарево и покрай яз. “Искър”. Затова разследващите предполагат, че атентаторите са били уведомени за промяната в плановете за пътуване към Турция и са заложили взрива по пътя София - Самоков през Бистрица и Железница.

В този ден за маршрута към Боровец е избран пътя през софийските села Бистрица, Железница и самоковското Ковачевци.

Точно в 11,45 ч аудито, в което се вози Гешев, и пилотната кола на НСО вземат остър завой по маршрута. Бомбата е заложена точно до пътното платно, а вълната е насочена към преминаващите автомобили.

Взривът е избухнал в момент, когато автомобилът на главния прокурор е минал в средата на голям дъгообразен завой, където скоростта се намалява драстично. Заложено е наистина професионално. Взривът е преместил автомобила вляво.

Колата, в която е бил главният прокурор, е с пукнати стъкла и множество щети, посочи Борислав Сарафов.

Той и колегите му от разследващите екипи предполагат, че атентаторите са имали визуален контакт към мястото, за да задействат взрива точно когато покрай него минава колата с главния прокурор.

Това взривно устройство не може да бъде направено, заложено и взривено от всеки. Тук е необходима сложна организация, хора с изключително добри умения, които могат да подготвят такова взривно устройство.

Не бих могъл да дам голяма конкретика, заради необходимостта част от разследването да остане тайна. Самите интереси на разследването предполагат част от нещата да останат служебна тайна", обясни Сарафов.

След избухването на бомбата НСО докладва на МВР и районът е отцепен 5 минути по-късно, посочи директорът на националната полиция Атанас Илков.

"Щом има заложено избухнало устройство и следи от взрив има опит за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев. Хората, които са заложили бомбата, са професионалисти."

Това каза Тодор Коджейков, който е бивш шеф на НСО и Авиоотряд 28, в момента е член на Алианса за стратегическо управление.

Той обясни, че много професионално е действано при взрива на бомбата, за да се обезопаси кортежа и тези, които са били в него.

„Взривът е бил извършен на завой. Избор на едно такова място говори, че хората, които са заложени бомбата, са професионалисти, защото на завоя колата намалява до 30-40 км и това е моментът, в който е избухнал взривът“, каза Коджейков пред bTV.

Той коментира и пътя на кортежа. „Мястото са го избрали перфектно за атентат ли маршрутите, по които минават държавните лица, в случая главния прокурор, се проверяват в много редки случаи. Това се прави, когато има чуждестранни делегации на гости у нас“, обясни Коджейков.

Националната следствена служба и Софийската градска прокуратура разследват атентата като терористичен акт по глава първа от Наказателния кодекс за престъпления срещу държавата.

Надявам се, че НСО ще вземе всички мерки за защита на главния прокурор. Говорим за посегателство срещу един от ключовите мъже в държавата, заяви заместникът му Сарафов.

След неуспешния атентат главният прокурор е отведен на сигурно място, но е в постоянен контакт със заместниците си и разследващите екипи. Дал е и показания.

Националната служба за охрана (НСО) пази главният прокурор Иван Гешев от 2021 г., след като 46-ото Народно събрание прехвърли Бюрото по защита, което го охраняваше, към Министерството на правосъдието.

По закон на главния прокурор в страната се осигурява лична охрана и специализиран транспорт. При необходимост той се охранява и при служебно пътуване в чужбина, припомня "Нова телевизия".

Очевидно главният прокурор е мишена за убиване. Държавата не може да си позволи да допуска подобни инциденти. Засегнати са всички институции. Подобно нещо ще излъчи сигнал към всички наши партньори, че България е беззащитна.

Това предупреди зам. главният прокурор Борислав Сарафов на метри от завоя, където някой е планирал Иван Гешев да бъде взривен в колата със семейството си точно на почивния 1 май.

Вътре са били и двете дъщери на главния прокурор, който в лаконичните си коментари след атентата признава само едно - най-големият му страх е бил за децата.

#Иван Гешев #атентат #НСО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"