България мечтае да организира среща между Китай и Европа

България мечтае да организира среща между Китай и Европа
По покана на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу българският държавен глава участва в 9-ата среща на Европейско-азиатския форум АСЕМ в Лаос. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България може да се справи най-добре с организацията на следващата Среща на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа, обяви президентът Росен Плевнелиев в Лаос.

По покана на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу българският държавен глава участва в 9-ата среща на Европейско-азиатския форум АСЕМ.

На срещата си с китайския министър-председател Вън Цзябао Росен Плевнелиев изрази надежда България да бъде домакин на следващата Среща на върха между азиатската страна и партньорите й от Централна и Източна Европа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„За България домакинството на форума е възможност за начало на широка програма за сътрудничество с Китай на всички равнища“, смята президентът.

Контактите на дипломатическо равнище между двете страни ще продължат, посочи от своя страна Вън Цзябао на срещата с държавния глава преди официалното откриване на 9-ата Среща на върха на Азиатско-европейския форум във Виентян, Лаос.

„Пълна подкрепа, най-добрите условия за дейност и ниска данъчна тежест – това предлага България на китайския бизнес“, посочи още Росен Плевнелиев.

„Искаме да позиционираме България в Югоизточна Европа като страна за правене на бизнес, която предлага високо ниво на образование и квалификация и добри условия в сектори като енергийната ефективност, туризма, производството на храни, в агросектора и в автомобилното производство“, допълни президентът.

Китайският премиер посочи, че в условията на икономическа и финансова криза България изповядва култура на стабилност, успява да запази отворен пазара си и предоставя добри условия на инвеститорите.

„Затова китайското правителство ще продължи да насърчава бизнеса да стъпи и да инвестира в България“, увери Вън Цзябао.

Според него, България има стратегическо положение в региона и сериозните мерки за насърчаване на инвестициите заслужават висока оценка.

„Между двете страни има доверие, което може да послужи за развитието на отношенията на всички равнища“, подчерта китайският премиер.

Той изтъкна големия ръст на българския износ през последните години, както и добрите резултати от китайските инвестиции в областта на автомобилостроенето и възобновяемите енергийни източници.

Българският износ за Китай възлиза на 402 млн. долара за 2011 г., а само през първото полугодие на 2012 г. достига 362 млн. долара.

Премиерът Вън Дзябао припомни, че България е една от първите държави в света, признали Китайската народна република.

Двете страни винаги са имали приятелски и равноправни отношения, а България винаги е зачитала принципа за „един Китай“, посочи още китайският премиер на срещата с президента Росен Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Вън Цзябао #премиер на Китай #България #Китай #Лаос #АСЕМ #Югоизточна Европа #среща на върха #износ #бизнес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници