Първомайски протести в Скопие

Първомайски протести в Скопие
A A+ A++ A

Два протеста, организирани от синдикати в Република Северна Македония, ще се проведат в Скопие на 1 май, а от полицията в столицата ще бъдат взети мерки за специален режим на движение на няколко булеварда в центъра на Скопие.

От 10 ч. започва протестното шествие на Конфедерацията на свободните синдикати (КСС), а за 12 часа е обявен протест, организиран от Съюза на профсъюзите на Македония (ССМ), като и двата протеста завършват пред сградата на правителството в Скопие.

„Първи май не е ден за празнуване, това е денят, в който преди 137 години работниците излязоха да протестират в Чикаго, за да получат 8-часов работен ден. Ако това, че чиновниците (в Северна Македония) ще получат със 78% по-висока заплата, премахването на неделния неработен ден и въвеждането на 60-часова работна седмица не са достатъчна причина работниците да реагират, тогава какво е?", заяви за телевизия СКАТ Слободан Трендафилов от ССМ.

„Миналата година, когато беше вдигната минималната заплата, министрите излязоха на нашите протести и ни казаха да изчакаме до септември, за да коригираме заплатите, защото имало шестмесечен срок. А през септември обявиха, че тези разпоредби на закона не са валидни. Ние също така протестираме срещу нарушаването на законите и колективните договори“, коментира, също пред Сител Благоя Ралповски от КСС.
От конфедерацията на синдикалните организации в Северна Македония също подкрепят протестите.

#Скопие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"