Найденов: Национални доплащания за зърнопроизводителите тази година няма да има

Найденов: Национални доплащания за зърнопроизводителите тази година няма да има
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Национални доплащания за зърнопроизводителите тази година няма да има, каза пред журналисти в Смядово министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Според Найденов европейските пари, които получават зърнопроизводителите тази година, са повече от 2011 г., когато с националните европейски доплащания те са получили 25 лева, цитира го информационна агенция „Фокус".

Тази година само европейските доплащания са на стойност 26.50 лева, а при „този рекорд на пшеницата, рекордно високи са нивата и на царевицата кое да дотираме и кое да подпомогнем", допълни земеделският министър.

„В същото време виждаме какво е състоянието на сектори като животновъдство и зеленчукопроиводство", коментира Мирослав Найденов.

Той посочи, че парите ще отидат към тези два сектора, защото българите все повече искат да консумират собствена продукция.

„Като произвеждаме три пъти повече зърно и го изнасяме, един вид дотираме арабския сектор, където то отива", посочи министърът.

За новия програмен период идеята е парите да отиват и за сектори, обвързани с производство, каквито са секторите животновъдство и зеленчукопроизводство. От 2016 г. националните доплащания приключват. Затова се искат от Европейския съюз средства, които да са адекватни на труда, който хората полагат.

Министърът посочи, че в следващия бюджет са гарантирани и средства за тютюнопроизводителите, защото, по думите му, тези хора нямат алтернатива.

#Мирослав Найденов #зърнопроизводители #пшеница #тютюнопроизводители #животновъди #ЕС #Европейски съюз #доплащания #министър на земеделието и храните #бюджет #зеленчукопроизводители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »