Ще отложим еврозоната и Шенген поне до 2025 г.?

Ще отложим еврозоната и Шенген поне до 2025 г.?
europa.eu
A A+ A++ A

Никъде при обсъждането на бюджета не чух думата фискална консолидация. Не знам защо. В доклад на Международния валутен фонд се говори за фискална консолидация в целия свят и той е във връзка с Ковид пандемията и раздутите разходи на правителствата.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria икономистът Георги Найденов.

Тези харчове имат лимит и те все някога трябва да спрат. Основните харчове са в развиващите се икономики, а не в развитите. Ние имаме определено фискално пространство и сме тръгнали да излизаме извън него. След това държавата започва да става нестабилна, влизайки в погасяване на дълговете. Според новата тригодишна програма ще минем 30% външен дълг към БВП, а това е опасно. 13.7 млрд. външен дълг се набира трудно за една година, но дори да е възможно ще бъде скъпо за държавата.

Нямаме и икономическия ръст, който имахме преди няколко години, въпреки че МФ дава прогноза за 1.8% ръст. Прогнозата на БНБ е 0.4%, което е драстична разлика и по-скоро клоня към тази прогноза. Тоест ние икономически ръст няма да имаме, но ще генерираме едни разходи, които ще трябва да покрием. Това не може да продължава дългосрочно, защото накрая някой ще ни поиска сметката.

Фискалната консолидация означава рязане на разходи, свиване, оптимизация, забравете за ръст на пенсиите по швейцарско правило, забравете за ръст на минимална работна заплата, ограничаване на потреблението с цел намаляване на инфлацията.
Има ли редовно правителство не вярвам някой да си позволи да го направи, защото ще загуби на следващите избори доста голяма подкрепа. Но някой трябва да го направи, неизбежно е.

Трябва да се върне еднаква ставка за ДДС. Колкото по-проста е една данъчна система, толкова по-лесно се управлява и са по-малко рисковете за злоупотреби.

Дупката в НОИ за тази година ще е 10 млрд. лв., реално основният дефицит е там. Месечната дупка за покриване на тези пенсии е от порядъка на 750 млн. При демография, в която един работещ издържа един пенсионер, няма как да получите тази пенсия, която заслужавате, държавата просто не може да си го позволи. Трябва да се промени пенсионният модел. Дотирането на НОИ от данъци и от бюджета е крайно погрешна стратегия.

Постижим е бюджетен дефицит от 3%, но с доста драстични и непопулярни мерки. Но по-реалистичният вариант ще бъде свиване на дефицита с по 2.5% в две последователни години. Еврозоната може би ще я отложим поне до 2025 г. минимум. Според мен ще отложим и Шенген.


#Шенген #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"