Фокс нюз: САЩ са финансирали създаване на мутации на коронавируса в Ухан

Фокс нюз: САЩ са финансирали създаване на мутации на коронавируса в Ухан
unsplash.com
A A+ A++ A

Организацията EcoHealth Alliance е финансирала разработката на мутации на коронавируса в биолабораторията BSL-4 в Ухан, Китай. Парите за проекта са дошли от федералния бюджет на САЩ.

Това става ясно от заявление за отпускане на грант от EcoHealth до Националния институт по здравеопазване на САЩ, съобщава Фокс нюз.

Документът датира от 5 юни 2013 г. и прави предложение за стартирането на нов научен проект. Учените предлагат създаването на нови мутации на коронавирус от прилепи. Целта е да се установи доколко заразни и опасни биха били те за хората.

Разкритието е дело на консервативната група Judicial Watch. Тя е изискала общо 552 страници документи от Националния институт по здравеопазване на САЩ чрез Закона за свобода на информацията.

"Ние ще направим това, като секвенираме шипови или други рецепторни протеини. Целим да идентифицираме колко значително ще трябва да еволюира всеки коронавирус, за да използва ACE2, CD26/DPP4 или други потенциални CoV рецептори", обясняват учените.

Ковид-19 заразява човешки клетки, защото неговият шипов протеин S1 се прикрепва към молекулата ACE2 на клетъчната повърхност.

"Изследванията ни ще ни позволи да определим критичните места за свързване на рецепторите, обхвата на вирусните гостоприемници и да предвидим по-добре капацитета на коронавирусите да заразяват хората", се казва в молбата на EcoHealth Alliance за отпускане на безвъзмездно финансиране.

На 27 май 2014 г. САЩ предоставя на EcoHealth отделна субсидия от 3 милиона долара за проекта "Разбиране на риска от появата на коронавирус при прилепи".

Експериментите в него използват "хуманизирани мишки", което означава мишки, инжектирани с човешки клетки.

До 2018 година EcoHealth Alliance получава милиони долари за своите проучвания. Проектът приключва на 31 май 2019 година.

Документите показват, че главният изпълнителен директор на EcoHealth Питър Дашак и директорът на лабораторията в Ухан Ши Джънли са съобщили резултатите от изследването на американската агенция за напреднали разработки към Пентагона - DARPA, Китайския център за контрол на заболяванията и превенцията им и Китайската академия на науките.

Националния институт по здравеопазване на САЩ никога не е одобрявал никакви изследвания, които биха направили коронавируса по-опасен за хората, каза говорител на агенцията.

Документите не споменават създаването на мутации с усилена вирулентност, а от EcoHealth Alliance отричат провеждането на подобни изследвания. Организацията, работила с Института по вирусология на Ухан, категорично отхвърля теориите, че Ковид-19 да произхожда от лаборатория.

Президентът на Judicial Watch, Том Фитън, обаче е на мнение, че изследванията на практика са довели до създаването на по-вирулентни мутации. По думите му това увеличава шанса Ковид-19 да е с лабораторен произход.

"EcoHealth Alliance не подкрепи изследването за усилване на функцията в Института по вирусология на Ухан. Всички твърдения за противното се основават или на погрешно тълкуване, или на умишлено изкривяване на фактите. Изследванията върху коронавируса от прилепи, проведено от EcoHealth Alliance и Института по вирусология в Ухан, не би могло да започне пандемията от Ковид-19", гласи отговора на организацията до Фокс нюз.

Източник: dnes.dir.bg

#Covid #САЩ #мутации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"