Д-р Иван Маджаров: Приемането на бюджета сега се отразява на цената на клиничните пътеки

Д-р Иван Маджаров: Приемането на бюджета сега се отразява на цената на клиничните пътеки
Стоп кадър/НОВА НЮЗ
A A+ A++ A

Приемането на бюджет в средата на годината се отразява на цената на клиничните пътеки, на бюджетите на болниците и на парите за здравеопазване за идната година. Причината е, че сметките се правят на база на предишната година. Това обясни д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, в предаването "Денят на живо” по NOVA NEWS.

"Ще подкрепим диференцирано увеличение на цените на клиничните пътеки, не на всички по равно, ще подкрепим искане за увеличаване на педиатричните пътеки. Пътеката за раждане вече е над 1200 лева и със сигурност трябва още да се увеличат парите, защото родилките признават, че е трябвало да доплащат”, каза Маджаров.

"За втора поредна година сме в бюджетна процедура през пролетта. Този бюджет, въведен в средата на годината показва, че не могат да се изпълняват истински политики”, каза Маджаров. Заради липсата на приет бюджет за пръв път се предлага да се отделят по-малко пари за изследвания, уточни председателят на Лекарския съюз.

"Опитът да премахнем голяма част от причините за хоспитализация в болниците стана неуспешен с предложения бюджет. Мнозина влизат в болница, защото не могат да си платят изследванията, а идеята беше колкото може повече изследвания да са в извънболничната помощ. Като качество за диагностика болниците не са по-добри от поликлиниките”, призна Маджаров.

Председателят на БЛС обясни, че вече 3 г. цената на клиничните пътеки в нашата страна се определя по примера на една западна държава и нейното съотношение между най-евтината и най-скъпата клинична пътека без да има повод за сравнение между България и тази държава. Това е довело и до парадокси в заплащането на различни клинични пътеки, призна Маджаров. "Има случаи, при които по-малко енергоемки пътеки, започнаха да дишат във врата на оперативни пътеки”, каза председателят на БЛС.

Той не може да си обясни мотивите за предложените пари за отделни пера в здравеопазването. "На пръв поглед цифрите в бюджета са много добри, но …”, не уточни Маджаров. Ако вземем решение за тази голяма сума за болничната помощ, директорите ще могат да увеличат заплатите на персонала, обясни той. "Нашите партньори от Касата ще настояват да предвидим повече пациенти, за да не вдигнем цените”, обясни механизмите в системата Иван Маджаров.

Председателят на БЛС припомни стар документ от преди 6-7 г., в който било посочено да не се допускат над 1200-1600 хоспитализации годишно, а сега те са над 2 млн.

Маджаров уточни, че има лекарски събор на 3 юни, но от ръководството на Съюза не знаят какво ще представят пред медиците в страната заради липсата на бюджет. "В известна степен президентът е прав, защото всички страдаме”, каза Маджаров по повод думите на Румен Радев, че партиите имат определен времеви прозорец да се разберат за правителство.

#Иван Маджаров #клинични пътеки #БЛС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"