Банда българи и британци принуждавала жени да проституират и да продават дрога в Лондон

Банда българи и британци принуждавала жени да проституират и да продават дрога в Лондон
МВР
A A+ A++ A

Действия срещу организирана престъпна група, извършваща трафик на хора с цел сексуална експлоатация, са предприети от правоохранителните органи в България и Великобритания, с подкрепата на Евроджъст и Европол.

По време на операцията, проведена на 26 април, са задържани 9 заподозрени, извършени са 8 претърсвания – по четири на територията на нашата страна и на Обединеното кралство. Намерени и иззети са различни вещи и предмети, пари в брой и скъпоструващи автомобили, имащи отношение към случая, на стойност над 1.1 милиона евро. На идентифицираните пет жертви на престъпната дейност е предоставена закрила и помощ.

Снимка: МВР

Разследването на престъпната мрежа започва във Великобритания през месец ноември 2021 г. Заподозрените набелязвали и набирали уязвими български жени и ги транспортирали до Великобритания, като жертвите били принуждавани да проституират и разпространяват наркотици в Лондон и околностите. Според първоначалните данни приходите от престъпната дейност са били изпирани чрез бизнес и движимо и недвижимо имущество във Великобритания и България.

Европол подпомага случая от 2021 г., а служител на агенцията е командирован в България по време на операцията за подпомагане на разследването. В Евроджъст случаят е отворен през януари 2022 г. по искане на властите във Великобритания. През месец юни агенцията подпомага създаването на съвместен екип за разследване между двете държави.

В разследването участват структури от България и Великобритания - ГД "Борба с организираната престъпност" – МВР, Районна прокуратура - Плевен, Кралска прокуратура и полицейската служба на Лондон (Метрополитън), информира Нова тв.

#трафик на хора #Великобритания #Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай