Приеха Бюджет 2012 в 2 след полунощ

Приеха Бюджет 2012 в 2 след полунощ
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков присъства по време на 17-часовите дебати за Бюджет 2012. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Рано сутринта в петък парламентът прие окончателно на второ четене бюджета за 2012 година.

Заседанието на Народното събрание продължи повече от 17 часа, предаде БНР.

На дебатите присъства и финансовият министър Симеон Дянков, който се въздържа от коментари и изказвания по параметрите на бюджета.

Рамката на републиканския бюджет бе първа точка в закона и тя бе гласувана след повече от два часа и половина дебати още вечерта в четвъртък.

Така в бюджета за следващата година се предвижда ръст на БВП с 2,9%, за който дори финансовият министър Симеон Дянков призна, че е твърде оптимистичен, а дефицитът на консолидирано ниво е заложен като 1,35%, или 1,5 млрд. лв.

Държавата очаква от корпоративен данък да събере 1.47 млн. лв. От данък върху доходите на физическите лица трябва да постъпят над 2.236 млрд. лв.

БАН ще разполага с 5 млн. лв. повече. Парламентът увеличи с 1 млн. лв. парите, предвидени за Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

Като цяло НС намали с 60 млн. лв. бюджета на силовите министерства, за да пренасочи средствата към здравеопазване, образование, култура и правосъдие.

Мнозинството гласува университетите да могат да увеличават таксите си за обучение. Решението за това ще се взема от ректорите на висшите училища. Таксите обаче не може да скочат с повече от 2/3.

Всички предложения на опозицията за увеличаване на приходната част бяха отхвърлени. Управляващите не отговориха и на критиките на опозицията, че приходната част може да е много по-голяма, ако се спре контрабандата на цигари.

Отхвърлено бе предложението на Янаки Стоилов от БСП разглеждането на преходните и заключителни разпоредби да продължи в петък.

Според Стоилов с решението за среднощна работа парламентът се превръща в „един механичен орган, в които едни полуспящи хора трябва да натискат бутоните“.

„Трябва да имате самостоятелност на своята воля, ако не сте подложени на някакъв императорски натиск“, двусмислено заяви депутатът от левицата, цитиран от БНР.

Максималният размер на държавния дълг, който може да бъде поет през следващата година, е 4,2 млрд. лв., приеха депутатите по време на второто четене на бюджета. Мнозинството не прие предложението на Синята коалиция таванът на държавния дълг да е 1,83 млрд. лв.

Съпредседателят на „сините“ Мартин Димитров заяви, че при създалата се дългова криза в Европейския съюз гласуваният дълг ще доведе до нова нестабилност в страната. От Синята коалиция предположиха, че въпросната сума покрива и финансиране на проекта за АЕЦ „Белене“ и не може да бъде реален буфер, който да бъде използван.

#Парламент #Народно събрание #Бюджетен дефицит #бюджет 2012 #държавен бюджет #Симеон Дянков #финансов министър #икономически растеж #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"