Израел готвел удар срещу ирански ядрени обекти още през 2010 г.

Израел готвел удар срещу ирански ядрени обекти още през 2010 г.
Министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак призна в телевизионно интервю, че с премиера Бенямин Нетаняху дали нареждане на армията за удар срещу Иран през 2010 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Израел подготвял атака срещу ядрените съоръжения на Иран още през 2010 г., съобщи в неделя частният телевизионен Канал 2.

Премиерът Бенямин Нетаняху и министърът на отбраната Ехуд Барак дали нареждане на армията да се подготви за удар срещу иранските ядрени съоръжения, който в крайна сметка бил отменен, предадоха АФП и БГНЕС.

Според телевизията това нареждане не е реализирано поради опозицията от страна на началника на щаба на армията по това време генерал Габи Ешкенази, както и на ръководителя на Мосад Меир Даган.

В интервю за Канал 2 Ехуд Барак обясни, че Ешкенази е казал на Нетаняху, че армията не е готова, тъй като не разполага с оперативен капацитет да извърши атака срещу Иран.

Според израелския министър на отбраната, решението да се повиши нивото на готовност „не означава непременно война", но накрая планът за атака е бил изоставен.

Уебсайтът на изданието „Аарец" от своя страна съобщи, че генерал Габи Ешкенази, след като напуснал длъжността, е заявил пред близки, че армията е готова да атакува, но той е убеден, че такъв вариант би бил „стратегическа грешка".

Генерал Габриел Ешкенази е от българки произход, с който се гордее. Той е роден през 1954 г. в семейството на пловдивския евреин Йосиф Пепо Ешкенази.

Меир Даган, след като напусна Мосад, публично нарече „глупава" идеята за атака срещу Иран.

Иранската ядрена програма безпокои Запада и Израел се страхува, че въпреки отричането на Техеран, ислямската република разработва ядрено оръжие. Това Израел разглежда като заплаха за собственото си съществуване.

Израел не признава, че притежава ядрено оръжие, но експерти смятат, че страната има най-малко 200 ядрени бойни глави.

#Бенямин Нетаняху #премиер на Израел #Ехуд Барак #министър на отбраната #Иран #Израел #ядрена програма #Мосад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"