Ще скочи ли цената на олиото, след като забраната за внос от Украйна вече е факт?

Ще скочи ли цената на олиото, след като забраната за внос от Украйна вече е факт?
A A+ A++ A

От тази нощ влезе в сила забраната за внос на редица украински стоки, сред които са и зърнените култури, съобщава Нова телевизия.

Целта е защита на родните производители, чиято продукция залежава в складове. Решението на служебния кабинет е за забрана от 24 април до края на юни. Възможно е, обаче, тази забрана да остане в сила само един ден, защото утре на заседание се събира съветът на Eвропейския съюз по земеделие. Брюксел вече предложи на наложилите такива забрани да се откажат, срещу общоевропейско решение за спиране на вноса и нов пакет от мерки за подпомагане.

Междувременно производители на олио предупредиха, че такава забрана, на по-евтина суровина, ще доведе до поскъпване на крайния продукт. От земеделското министерство са категорични, че няма основания за това.

Пред БНТ пък Георги Койнов, който е финансов директор на едно от най-големите предприятия за производство на сурово слънчогледово масло, каза, че забраната за внос на украинско зърно е в ущърб основно на преработвателите на слънчоглед. Мощностите в България многократно надхвърлят това, което страната произвежда в рамките на една стопанска година, обясни той.

"Индустрията има нужда от този внос, за да може да уплътни този капацитет, в който са инвестирани стотици милиони евро през последните 10 години. България има възможност за преработка на до 3,5 млн. тона слънчоглед на годишна база за производство на слънчогледово олио. В допълнение има възможност за преработка до 700 000 тона за производство на белена ядка. България е най-голям износител на белена ядка в света", подчерта Койнов.

Допълни, че при реколта от около 2 млн. тона на година, индустрията може да се справи с още около 2 млн. тона внос.

Койнов предупреди, че има риск за фалити в бранша.

"В предишната стопанска година, която е започнала на 1 септември 2021 г. и е продължила до 31 август 2022 г. България е произвела слънчоглед близо 2 млн. тона. В същото време е бил извършен внос на още 1,4 млн. тона. Индустрията е преработила 3,15 тона в рамките на предишната стопанска година", заяви Конов, като каза, че тези стойности не са пречели на българските производители да реализират продукцията си.

Според Георги Койнов вносът на слънчоглед до април 2023 г. е наполовина спрямо предходната стопанска година, а преработката е паднала до 1,4 млн. тона. Като причина Койнов посочи решение на производителите да задържат продукцията си в очакване на по-високи цени.

По думите му няма разлика в цената на слънчогледа, внасян от Украйна, и този, произведен в България.

"Цената на слънчогледа е международна, диктува се от цените на слъногледовото олио и шрот. Няма други фактори", заяви Георги Койнов.

#олио

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"