"Походът за мир" събра стотици в различни градове на страната

"Походът за мир" събра стотици в различни градове на страната
Мария Костова/БНР
A A+ A++ A

В София и редица други градове у нас днес се провежда Поход за мир, организиран по инициатива на личности и организации, настояващи България да остане зона на мир и да не участва във военни конфликти.

София

В София старт на събитието беше даден от Националния дворец на културата. С възгласи: "Да живее България!" участниците в петия поред Поход за мир и неутралитет започнаха да се събират още преди 14:00 часа.

Походът е под наслов "България зона на мира", като се провежда в столицата и още 34 градове в страната и чужбина. Преди шествието да тръгне по централните софийски улици, организаторите събираха подписа от гражданите за организиране на референдум за мир и суверенитет. Въпросите в допитването са общо 6, след които: " Подкрепяте ли да се установи национална политика на военен неутралитет по отношение на всички външни за територията ѝ конфликти?", а също: "Подкрепяте ли да бъдат променени изискванията за брой подписи за произвеждане на национален референдум?", като при над 100 хиляди подписа Народното събрание задължително да взема решение за провеждането му.

Оратори заявиха пред участниците: "Желаете ли тази земя да бъде рай и това да бъде решавано от българския народ? Нека подпишем тази подписка и нека покажем на тези, които се мислят за вездесъщи, че не те, а ние управляваме нашата България".

"Всеки един от вас не е просто присъстващ или участник в поход за мир. Всеки един от вас в момента е боец, воювайки с подписа, с гласа и с химикала днес, за да не воюва с автомата, гаубицата и манерката утре".

Походът се организира от "Брод - Българският род обединен за децата", "Български национален съвет за мир", "Свободна и мирна България" и други организации. На събитието има представители на левицата и на други политически формации, които подкрепят инициативата и нейните послания. Шествието преминава от бул. "Витоша" към президентството, сградата на Народното събрание, БНТ, Орлов мост, като да приключи около 20:00 часа пред сградата на парламента.

Следващият такъв поход за мир ще бъде на 21 май.

Варна

Десетки варненци участваха в подписка за организиране на Национален референдум за мир и суверенитет по време на Похода за мир, свикан до сградата на Общината в морската столица. Подписката е с шест въпроса и има за цел да тества отношението на българите в цялата страна по отношение на войната в Украйна и участието по какъвто и да е начин на страната ни в конфликта.

Организаторите искат неутралитет на България по отношение на войната, което да съхрани независимостта ни. Хората носеха националното знаме и плакат с призиви за мир.

Милен Събев, който е един от организаторите на Похода за мир, обясни мотивите за събирането на подписи за свикване на референдум за мир и суверенитет:

"Българските граждани не искат да участват в чужди войни. Ние не участваме, но нас ни карат по някакъв начин да даряваме оръжие... НАТО не е обявила война на Русия, нито Русия е обявила на НАТО, така че ние нямаме никакво касателство с трети войни".

Георги Великов, който също е сред организаторите на събитието, допълни: "Подписката е стартирана още в сряда, в НС е входирано, днес реално официално започваме да събираме подписите".

Какви са шестте въпроса: "Първите 3 са свързани с това, че искаме да се допитаме до хората дали искат България да взима участие изобщо във войни, които не са свързани с нас. А вторите три въпроса са свързани с това, че искаме да се допитаме първо до хората дали са съгласни да бъдат олекотени изискванията за свикване на референдум".

Стотина излязоха на кюстендилския пл. "Велбъжд" в подкрепа на "Общобългарския поход за мир и неутралитет". На митинг на площада те изразиха категоричното си искане България да е извън всякакво участие във военни конфликти, да спазва последователен неутралитет:

"Не желаем България да бъде включвана във военни конфликти по какъвто и да е начин - било то с жива сила, или с оръжие, което преминавайки от нашата държава към друга, ние ставаме съучастници в тази война, братоубийствена война. Ние искаме мир. Заедно с днешния Поход за мир се инициира и референдум - за провеждане на национален референдум за мир и суверенитет", каза една от участничките в демонстрацията пред микрофона на БНР.

Някои от демонстрантите бяха дошли със своите деца:

"Да възпитаме в децата си гражданско самосъзнание, да разберат, че тяхната съдба зависи изцяло от тях, да разберат, че ние не сме малка държава, че ние не сме бедни, че ние не сме беззащитни и че не е задължително да зависим от някой голям. България е най-старата държава в Европа, мястото ни винаги е било и ще бъде в Европа. България не е бедна държава, тя е ограбена държава! "

Бургас

Няколкостотин души в Бургас се включиха в националния „Поход за мир“. Те се събраха на пл. „Атанас Сиреков“ и призоваха страната ни да запази военен неутралитет спрямо конфликта в Украйна, предаде БНР - Бургас.

Участниците носиха плакати – „Само народът има прави да решава! Кой иска война да заминава! Прав им път!“, „Нямаме мъже и синове за убиване в чужда война и няма да позволим да ни въвлекат в касапница“, "България е зона на мира" и др. Паралелно се проведе и подписка за свикване на национален референдум за мир и неутралитет.

Общобългарски поход за мир и неутралитет събра стотици в Пловдив, предаде репортер на "Фокус".

Събитието се организирано от интелектуалци, общественици, журналисти и бивши народни представители, като цели да събере достатъчно подписи за провеждане на национален референдум за това България да е неутрална.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"