Добрев: ПП никога повече не бива да се докопва до държавния бюджет

Добрев: ПП никога повече не бива да се докопва до държавния бюджет
БНТ
A A+ A++ A

"Много трудно ще се стигне 3-процентния праг. Този бюджет е прекалено оптимистичен, защото той залага прогноза за икономически растеж от 1,8%. Имаме прогноза на БНБ от 0,4% и прогноза на МВФ от 1,4%. Според нас икономическият растеж на България ще бъде между 0,4 и 1,4%, някъде посредата". Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

По думите му това е основополагащо, защото именно на база на икономическия растеж се смята БВП и приходите в бюджета. Според ГЕРБ очакваният дефицит ще бъде много повече от 6,4%, защото приходната част няма да е тази, която МФ предполага.

"Първо трябва да видим този бюджет. Ако наистина дефицитът е 6,4%, това означава, че трябва да забравим за еврозоната и трябва да започнем да се притесняваме за финансовата стабилност на държавата. Всеки дефицит над 3% означава дългова спирала, теглене на десетки милиарди нови задължения за държавата и означава гръцки сценарий", коментира Добрев в предаването "Неделя 150". И продължи:

"Ако не се предприемат никакви действия, наистина има опасност за финансите на държавата и за гръцки сценарий. Ако се предприемат действия, може и да се спаси положението. Лошото е, че тези, които доведоха държавата до тази ситуация, сега сякаш се скриха и избягват да коментират".

Според него не трябва да се вдигат данъците. "И самият Асен Василев е против да ги вдигаме", добави той.

"Ако вдигнем данъците, проблем няма да имаме. Обаче ако вдигнем данъците, това означава да забавим икономическия растеж на държавата, означава да натоварим бизнеса".

"Само споменаването на възможността да обложим печалбите на всички фирми с 33%, вреди на бюджета. Фирмите, чувайки тази заплаха, масово ще започнат да крият резултата - и за миналата година, и за тази година. Самата идея да обложим свръхпечалбата на всички фирми вреди", изказа мнението си депутатът.



#Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"