Томина неделя е - Великденът на мъртвите, вижте какво се прави

Томина неделя е  - Великденът на мъртвите, вижте какво се прави
Pixabay
A A+ A++ A

Първата неделя след Великден е свързана с един от дванадесетте Христови ученици – свети апостол Тома. Денят се нарича още Томина неделя. Названието идва от името на деня, в който според християнския календар възкръсналият Христос се явява на учениците и последователите си, и специално се обръща към невярващия във възкресението Му Тома с думите: „Дай си пръста тук, и виж ръцете Ми; дай си ръката и тури я в ребрата ми; и не бъди невярващ, а вярващ!

Апостол Тома е известен не само с евангелската история за своето неверие, а и като един от най-жертвоготовните Христови ученици.

Житието на светеца разказва, че скоро след възнесението на Христос, апостолите хвърлили жребий, за да се види кой къде ще отиде да проповядва божието слово. На апостол Тома се паднала нелеката задача да проповядва в земите на Индия. За да го окуражи, самият Господ му се явява във видение, заповядвайки му да действа без да се страхува, защото Сам ще бъде с него. По това време в Йерусалим пристигнал пратеник на индийския цар, който търсел изкусен художник, за да му построи разкошен дворец. Тома се наел да изпълни задачата и отпътувал за Индия. Там се явил пред царя и получил от него пари за строежа, които бързо раздал на бедните и болните, като проповядвал Христовото учение. Царят се разгневил и затворил апостола в тъмница, но скоро станало чудо. Царският брат изведнъж оздравял след тежко боледуване и получил видение на прекрасен небесен дворец. Така царят разбрал, че Тома му е приготвил не земно, а небесно жилище с милостинята, която е раздал за спасение на душата му, и заедно с брат си се обърнал към християнството.

Томината неделя слага завършек на великденския празничен цикъл, това е и краят на Светлата седмица, наричана още Празна, поради забраната да се работи каквото и да е. На този ден жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки.

Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Тома, Томислав и Томислава.

Народни поверия

С Томина Неделя завършва цикълът от Великденски празници и приключва периодът, в който не се правят помени за починалите, започнал на Лазаровден, както и забраните за домашна и полска работа.

В народния календар Томината Неделя се отбелязва като Великден на мъртвите.

Носят се яйца и козунаци на гробища, за да се почете Възкресението на Христос и в света на починалите.

Сред основните традиции и обичаи са повторното боядисване на яйца и замесване на козунаци, последвани от раздаването им на гробищата за починалите. Така Възкресението на Христос се отбелязва и в света на мъртвите.

Освен раздаването на боядисани яйца и козунак се преливат гробните места на починалите близки с вода и вино, прекадява се и се палят свещички.

В някои краища на страната хората по стара традиция оставят боядисани яйца на гробовете на близките си, което обаче е в разрез с канона. По-добре ги раздайте, отколкото да ги оставите да се развалят и вмирисват на гробищата.

Самото повторно боядисване на яйца и раздаването им се прави с вяра, че така ще предпазят мъртвите от превъплъщаване.

Традицията повелява да боядисате отново великденски яйца в деня преди Томина неделя, но някои домакини отделят за целта част от боядисаните преди Великден – на Велики четвъртък или на Велика събота яйца и ги съхраняват в хладилника до Томина неделя, за да ги запазят пресни.

На Томина неделя все още важи строгата забрана за женска домашна работа. Особено това важи за прането и за простирането. Вярва се, че така нивите и градините ще вържат обилен плод.

Какво да направите вие, преценете според възможностите и времето си, но не подминавайте празника – не е важно количеството, а да споменете мъртвите.

Източници: Православие.бг, БНР, актуално.ком

#Томина Неделя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници