„Кюриосити" не откри метан в атмосферата на Марс

„Кюриосити" не откри метан в атмосферата на Марс
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

При първоначалния анализ на атмосферата на Марс роувърът „Кюриосити" не откри признаци за метан.

На Земята над 90% от този газ се произвежда от живи организми. Когато през 2003 г. той беше засечен дистанционно в атмосферата на Марс, се появиха надежди за наличие на микробен живот на планетата, пише Ройтерс.

Макар и при първото подробно изследване, направено от „Кюриосити" да не е открит метан, марсоходът ще продължи да го търси в атмосферата, предаде Би Ти Ви.

Роботът на НАСА е оборудван да регистрира метан, дори ако концентрацията му е само пет части на милиард. Засега специалистите не могат да кажат защо подвижната марсианска лаборатория не може да открие органичния газ, а орбитиращи сонди и наземни телескопи са виждали доказателства за него. Освен от живи организми метанът може да се генерира и от геоложка активност.

Измерванията на съдържанието на други атмосферни газове са били по-плодотворни. Анализът на въглерода, аргона и други изотопи, показва, че Марс е загубил значителна част от атмосферата си с времето.

Целта на двугодишната мисия на „Кюриосити" е да определи дали на Червената планета някога е имало условия за микробен живот.

#„Кюриосити" #метан #атмосфера #Марс #робот #НАСА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"