Социалното министерство предлага по-високи пенсии от юли

Социалното министерство предлага по-високи пенсии от юли
стоп кадър/БНТ
A A+ A++ A

От 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2022 г., ще бъдат повишени с 12%. Това предвижда разработеният от служебното правителство проект на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 г. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров пред журналисти преди днешното заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, на което законопроектът беше утвърден. 12-те процента бяха известни, тъй като толкова се полага по швейцарското правило.

Със законопроекта се предлага минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да се увеличи от сегашните 467 лв. на 523,04 лв., което също е ръст с 12%. С повишението размерът й ще надхвърли линията на бедност в България. Средната пенсия ще нарасне с 16,8% и се очаква да достигне 788,20 лв. Таванът на пенсиите обаче остава 3400 лв.

Със закона за бюджета ще се вдигнат и минималните осигурителни прагове. Те по принцип се равняват по минималната заплата, която стана 780 лв. от 1 януари, но заради липсата на бюджет останаха разделени от нея и в момента все още са 710 лв., колкото са от 1 април 2022 г.

"Проектът на бюджета е разработен въз основа на действащото законодателство и гарантира социалните права на хората. Той не предвижда намаляване на социално-осигурителни обезщетения и орязване на права", подчерта министър Лазар Лазаров. "Служебното правителство винаги е споделяло, че разработването на бюджетните закони следва да бъде на база действащото законодателство. Всичко останало, което предвижда нови политики и мерки, следва да бъде осъществено от редовен кабинет и ясно парламентарно мнозинство, които носят отговорност за взетите политически решения и техните въздействия върху публичните финанси", добави той.

Вицепремиерът обясни, че в проекта на бюджет на ДОО за 2023 г. е предвидено финансирането на предприетите мерки за увеличенията на пенсиите през 2022 г. и за предстоящото осъвременяване от 1 юли. "Това ще увеличи разходите за пенсии с почти 3,7 млрд. лв. или с 23,6% в сравнение с 2022 г. Общият размер на планираните разходи в системата на Държавното обществено осигуряване за 2023 г. ще е близо 21,8 млрд. лв. Около 11 млрд. лв. ще са приходите от осигурителни вноски. Това означава, че за изплащане на пенсиите и социално-осигурителните обезщетения ще бъде необходим трансфер от страна на държавния бюджет от малко над 10 млрд. лв.", каза министър Лазар Лазаров.

Такъв огромен дефицит ще е абсолютен прецедент - за сравнение, миналата година дупката бе около 8,3 млрд. лв. Още миналата година обаче приходите от осигуровки почти се изравниха с трансферите от централния бюджет, т.е. все повече издържаме пенсионната система през данъците си, отколкото през осигуровките си.

"Размерът на осигурителните вноски и разпределянето им между осигурените лица и осигурителите не се променят. Предвижда се увеличение на разходите за профилактика и рехабилитация с 3,2 млн. лв., което ще позволи около 5000 осигурени допълнително да се възползват от тази програма", каза още Лазаров, цитиран от "Сега".

#Лазар Лазаров #пенсии #държавен бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"