Избирателен район „Чужбина" предлага Българската асоциация по изборни системи

Избирателен район „Чужбина" предлага Българската асоциация по изборни системи
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Окрупняване на избирателните райони и въвеждане на отделен избирателен район „Чужбина" предлагат от Българската асоциация по изборни системи.

Предложението трябва да се справи с дефектите на изборната ни система, стана ясно на конференция, посветена на въпроса, предаде БНР.

Според Михаил Константинов изборните райони трябва да станат 20, вместо сегашните 31, а новият изборен район „Чужбина" ще даде възможност в парламента да влязат български депутати, излъчени от българите в чужбина. Тези предложения биха решили дефекта на изборната ни система сега.

„Мандатите по райони се определят не от гласувалите, а от населението, т.е. един голям мързелив район зорлем ще му натикаме мандати, защото населението му го няма, а пък един малък много активен район ще му вземем фактически мандат. Предложението е да няма предварително определен брой мандати по районите, а в зависимост от броя на гласувалите. Независимо за кого са гласували. Щом е активно население, то гласува, то си е заработило, грубо казано, мандатите", коментира Константинов.

Идеите не се предлагат за първи път, но Михаил Константинов каза, че не срещат и подкрепа заради вътрешнопартийни проблеми.

#избирателен район #чужбина #Михаил Константинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »