Кремъл издирва наборници чрез камерите за видеонаблюдение с лицево разпознаване

Кремъл издирва наборници чрез камерите за видеонаблюдение с лицево разпознаване
A A+ A++ A

Властите в Москва използват огромната система от камери за видеоналюдение с лицево разпознаване в руската столица, за да издирват млади мъже, които са способни да служат в армията, съобщи Ройтерс, като цитира руската информационна агенция ТАСС, която се позова на изявление на началника на градската военна служба в Москва.

Миналата седмица президентът Владимир Путин подписа нов закон, с който се затягат ограниченията върху лицата, бягащи от наборна служба. Предвижда се документите за призоваването им да се връчват по електронен път, а не лично от служител или работодател, както бе до този момент, предаде БТА.

Това ще промени живота на хиляди мъже на възраст между 18 и 27 години, които всяка пролет и есен (по време на ежегодните наборни кампании бел. ред.) правят всичко възможно, за да избегнат служителите на наборните комисии, както и тези, които са призовани да се сражават в Украйна в рамките на обявената миналата година мобилизация.

"За определяне на местожителството на лицата, които трябва да се явят на военна служба, се използват системите за видеонаблюдение в Москва", заяви пред ТАСС началника на градската военна служба в столицата Максим Локтев.

През 2017 г. департамента по информационни технологии на Москва съобщи, че повече от 3000 камери за видеонаблюдение в града са били свързани със система за лицево разпознаване, припомня Ройтерс.

Задължителната наборна служба в Русия предоставя резерв от млади, обучени кадри, които могат да бъдат насърчавани или притискани да се записват като професионални войници в момент, когато Кремъл опитва да увеличи числеността на въоръжените си сили, като до момента е мобилизирал поне 300 000 резервисти, които се сражават в Украйна.

#Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници