ГЕРБ притеснени от липсата на официална информация за турска АЕЦ край Резово

ГЕРБ притеснени от липсата на официална информация за турска АЕЦ край Резово
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите от ГЕРБ в Бургас изразиха притеснение от липсата на официална информация за намеренията на Турция да строи ТЕЦ и АЕЦ до границата с България, близо до село Резово.

Те са изпратили писмо до Европейския парламент и до трима български министри - на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, на външните работи Николай Младенов и до министъра на околната среда и водите Нона Караджова, предаде информацията БНР.

В писмото, разпространено и до медиите, се посочва, че в радиус от 100 км в района, на която и да е АЕЦ, не може да се развива туризъм. Това означава, че общините Царево, Приморско и Созопол повече няма да бъдат дестинации за туризъм.

„С този акт ще бъде нанесен непоправим удар по икономиката не само на областта, а и на цялата ни държава", пише в писмото до институциите.

Информация в турските медии за строеж на АЕЦ в района на град Игнеада се появи и преди година. Тогава народните представители от ГЕРБ в Бургаска област сезираха евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев.

След официално питане до еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, отговорът беше, че Турция не е потвърдила официално да има планове за АЕЦ в пограничния район.

В четвъртък жителите на малкото турско градче Инеада скочиха на протест срещу сериозните планове на правителството да построи там атомна електроцентрала.

На 31 октомври, когато беше предвидено обществено обсъждане на проекта, там се състоя митинг-шествие, а на 2 ноември се очакваше да бъде връчена протестна петиция на правителството в Анкара, уведоми тогава кметът на Инеада Тахир Ъшък.

Над 2000 граждани на Инеада и природозащитници изгониха чиновници на Министерството на околната среда в Анкара и представители на енергийното дружество EMBA заради намерението в района срещу Резово да бъде построена първо ТЕЦ, а след това и ядрена централа.

#ГЕРБ #АЕЦ #ТЕЦ #Турция #Резово #Бургас #писмо #ЕП #Европейски парламент #министър на околната среда и водите #министър на енергетиката #министър на външните работи #Нона Караджова #Делян Добрев #Николай Младенов #медии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"