Барозу: По-силни институции за по-силна Европа

Барозу: По-силни институции за по-силна Европа
„От основно значение при една ревизия е да се гарантира ролята на Европейската комисия, на Европейската централна банка, на Европейския съд и на Европейския парламент“, заяви Барозу. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу постави условия за ревизирането на договора на ЕС – „сложен процес“, чието ратифициране държавите трябва да гарантират и който трябва да засили ролята на европейските институции.

„Ние трябва да бъдем отворени за ревизия на договора, ако държавите членки могат да гарантират, че са в състояние да одобрят и ратифицират измененията в него“, заяви Барозу в Марсилия от трибуната на конгреса на Европейската народна партия, предаде АФП.

„Ревизия на договора винаги е сложен процес... Ние можем да подкрепим това усилие, ако то наистина е необходимо, за да се продължи напред“, подчерта той.

„От основно значение при една ревизия е да се гарантира ролята на Европейската комисия, на Европейската централна банка, на Европейския съд и на Европейския парламент“, каза още Барозу.

„По-силна Европа има нужда от по-силни институции. Ние можем да се съгласим с ревизия, ако целта е да се направи еврото необратимо, ако целта е да се върви напред в европейската интеграция, а не да се фрагментира пазарът, ако целта е да се укрепи нашата сплотеност и нашето единство, а не да се създават разделителни линии между нас“, обясни той.

„Вярвам, че при тези условия ние ще можем да стигнем до консенсус тази вечер и утре“, подчерта председателят на ЕК.

#Жозе Мануел Барозу #председател на ЕК #Европейската комисия #ЕК #договора на ЕС #ЕС #Марсилия #Европейската народна партия #Европейската централна банка #Европейския съд #Европейския парламент #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"