Преговорите в БДЖ пак удариха на камък

A A+ A++ A

Преговорите между синдикатите и работодателите в БДЖ и днес не доведоха до нищо конструктивно, което автоматично означава, че стачката на железничарите продължава.

На практика преговори по същество днес нямаше, след като от БДЖ вчера направиха своите предложения за промени в Колективния трудов договор (КТД) от 2009 година, синдикатите ги обсъдиха със своите членове и на срещата в сградата на БДЖ те дойдоха с ясна и категорична позиция, съобщи БГНЕС.

Единствената идея на мениджърския екип, която стачкуващите одобряват, е въвеждането на бонусната система.

Те настояват да се подпише КТД 2009, а изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев и председателят на Съвета на директорите на дружеството Владимир Владимиров да подадат оставки.

„Направихме допитване до нашите колеги от цялата страна. Те отхвърлят всякакво намаление на доходите и са абсолютно прави“, обясни председателят на железничарския синдикат към КТ „Подкрепа“ Розен Зарков.

„За нас е абсолютно неприемливо да подпишем текстовете на КТД от 2009 и това, което разбрахме в прав текст е, че повече няма смисъл да продължаваме. Ние влязохме в залата за преговори днес, за да подпишем споразумение за КТД. Единственото, което не можем да разберем, е как се получи това рязко дърпане на ръчната спирачка и включване на задна скорост“, заяви от своя страна Йордан Недев, изпълнителен директор на БДЖ.

„Колегите казаха, че не приемат нищо от нашите предложения и се връщаме на дискусията по Колективния трудов договор от преди два месеца, и буквално сме на нулата. Въпросът, който трябва да се зададе, е дали има диалог от страна на синдикатите“, допълни Владимир Владимиров.

„Не мисля, че има някой от ръководството на БДЖ, който да не е готов да стане и да си тръгне в името на БДЖ“, заяви Йордан Недев.

„Нашето твърдение е, че стачката е незаконна и в момента, от 12 декември, когато новият график за движение на влаковете стане факт, тя ще стане още по-незаконна“, добави той.

По данни на БДЖ на 8 декември 283 души са стачкували в „Пътнически превози“ и трима в „Товарни превози“.

„Това показва, че все по-малко на брой хора успяват да блокират системата и това е за сметка на всички граждани“, коментира Владимиров.

Според Недев това е „някаква тотална мелодрама“ – 300 души предявяват претенции като за 12 000.

„Това е тотално нелепо. Какво да направим оттук насетне? Нямаме смислени хора срещу нас, които имат искания, съобразени със състоянието на дружеството, страната, световната икономика и на разположението на звездите“, каза още той.

Към момента загубите на дружеството са близо 2 милиона лева, съобщиха от Българските държавни железници.

БДЖ признаха, че тези 166 влака, които се движат от 8:00 до 16:00 часа, ще спрат от 14 декември само ако стачката продължава.

В момента, в който стачката спре, ще тръгнат и влаковете. Сега с точно тези композиции се извозват едва няколко души и приходите от тях са пренебрежимо малки, коментират от ръководството.

#КТ „Подкрепа“ #Росен Зарков #КТД #Йордан Недев #Владимир Владимиров #железничари #синдикати #влакове #стачка #БДЖ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »