Българите и румънците се борят за гръцки пенсии

Българите и румънците се борят за гръцки пенсии
Хората са работили сезонна или временна работа преди това в Гърция, но по този начин те се опитват да получат минималната пенсия от Атина, която е 486 евро. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Чрез фалшиви документи хиляди българи, които известно време са работили в Гърция, се опитват да получат гръцка пенсия.

Балканските съседи завиждат на гръцките пенсионери и искат да увеличат двойно пенсията си, получавайки я от Атина, пише френското седмично издание „Експрес", цитирано от БГНС и „Дарик".

Неотдавна няколко хиляди българия и румънци са подали документи за пенсия пред „Ика-Етам" - най-големият гръцки пенсионен фонд. Хората са работили сезонна или временна работа преди това в Гърция, но по този начин те се опитват да получат минималната пенсия от Атина, която е 486 евро - значително по-голяма от средната за България, която рядко надвишава 100 евро.

„Няма нищо лошо в това. Въпросът е, че те са разбрали, че съгласно правилата в ЕС е достатъчно да си плащаш осигуровките само няколко месеца в Гърция, за да получиш тази минимална пенсия. Тази новина се разпространи като светкавица сред нашите съграждани, които известно време са работили в някога проспериращия ни южен съсед", казва служител в българското министерство на финансите.

Ако техните молби бъдат приети в Гърция, тези пенсионери, най-бедните от тях, може да получат допълнително 230 евро. По този начин те могат да живеят „като паши", където минималната заплата не надвишава 135 евро, цитира „Експрес" софийски всекидневник, който е направил репортаж за тези български, които живеят в страната, но получават пенсия от Гърция.

Съгласно гръцкото законодателство, за да се получават пенсия и социална помощ, бъдещите пенсионери трябва да имат постоянен адрес в страната, но подкупни гръцки чиновници издават фалшиви адресни регистрации, съобщава гръцкото икономическо издание „Имерсия".

При проверка на пенсионния фонд се установило, че на един адрес са регистрирани по няколко пенсионери. Изданието дава за пример една 66-годишна българка, която пристигнала миналата година в Гърция, но в досието й пише, че има 25 години осигуровки в пенсионния фон „Ика". Счетоводна грешка, се казва в края на публикацията в авторитетното френско списание.

#Гърция #Румъния #България #българи #гърци #пенсии #минимална пенсия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници