Австрия настоя ЕК бързо да даде пари на България за границата, но не ни пуска в Шенген

Австрия настоя ЕК бързо да даде пари на България за границата, но не ни пуска в Шенген
Стоп кадър/БНТ
A A+ A++ A

Федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер и вътрешният министър Герхард Камер обявиха по-нататъшна подкрепа за защитата на границата на ЕС на Балканите. В следващите месеци ще бъдат осигурени допълнителни полицейски части и техническо оборудване за охрана, съобщи австрийското МВР.

Въпреки намерението да окаже помощ за границите обаче Австрия ще продължи да налага вето върху разширяването на Шенген, съобщи сайтът "ое24”. Това означава вето и върху приемането на България, пише "Сега".

Според публикацията усилването на граничния контрол по Балканските външни граници на ЕС е необходимо заради ситуацията със сигурността в Австрия. Досега 130 австрийски полицаи са били разположени в Унгария, Сърбия и Северна Македония, за да подпомагат граничния контрол. А скоро на границата между Северна Македония и Гърция охраната ще се поеме от Frontex.

Но дори и след това Австрия ще продължи да играе водеща роля в тази операция (опазването на границите от нелегална миграция), се казва в материала. "Сътрудничеството с държавите от Западните Балкани е необходимо за състоянието на сигурността в Австрия", обясни Карнер.

Същевременно австрийският канцлер отново настоя Европейската комисия "бързо да преведе на България спешно необходимите средства за защита на външните граници", а също така "да се приложат практически пилотни проекти с бързи процедури и незабавно репатриране директно на външната граница".


#Австрия #Карл Нехамер #България в Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »