Аню Ангелов: Няма вълна на рапорти за напускане на армията

Аню Ангелов: Няма вълна на рапорти за напускане на армията
Аню Ангелов присъства на Панихидата по повод Архангелова (мъжка) задушница във Военния мавзолей-костница на Софийските централни гробища. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма вълна на рапорти за напускане на армията, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

По думите му напусналите военнослужещи през 2012 г. няма да бъдат повече от тези през 2011 г., предаде БГНЕС.

По информация на Ангелов в Министерството на отбраната има получени 150 рапорта за напускане, докато миналата седмица те са били 90.

Министърът обясни това с повишаващото се желание към края на годината военнослужещите да напуснат и категорично отрече да има практика на забавяне на решенията по тези рапорти.

Ангелов обясни, че издава заповедите за освобождаване на военнослужещите в 14-дневен срок.

Дали след това те ще са доволни или недоволни от това е съвсем друг въпрос, допълни той.

По думите на министъра на отбраната, отказът на Комисията по външна политика и отбрана да подкрепи бюджета за въоръжените сили по никакъв начин няма да застраши приемането на бюджета в парламента.

По негова информация, когато е представял доклада си пред комисията, по него е имало само 3 възражения.

Министър Ангелов се въздържа от коментар за протеклото гласуване на бюджета.

Той присъства на Панихидата по повод Архангелова (мъжка) задушница във Военния мавзолей-костница на Софийските централни гробища.

В този ден се отдава почит към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България и на всички паднали в редовете на Българската армия.

Тържественото изкарване на знамената на родната армия беше последвано и от молебен в памет на загиналите в изпълнение на своя дълг военнослужещи.

Няма никакви притеснения в Еврокомисията относно това, че няма открита процедура за покупката на нови изтребители за армията, заяви Ангелов с раздразнен тон.

„Аз съм уверил Мишел Барние, един от комисарите, ние ще спазим изцяло европейската директива по отношение на поръчките за отбранителни продукти. Няма никакви притеснения от страна на ЕК", повтори министърът.

Не може да се прави търг с държавна собственост, а ако решението на МС е да се закупят употребявани самолети, то те са собственост на държава, а не на фирма, обясни Ангелов.

„Какъв търг да правим, между държавите? Не се безпокойте за прозрачността на това, което някои наричат сделка. Това не е сделка, в случая ще има междуправителствени договори", добави той.

Ангелов обеща, че процедурата по закупуването на бойни самолети ще бъде абсолютно открита, както за парламентарните групи, така и за цялата общественост.

Настроението на министърът беше допълнително влошено от въпрос за нападнатите в нива край с френски парашутисти, за които се предполага, че са разузнавачи. Темата предизвика и отзвук във френските медии.

По никакъв начин Министерството на отбраната не коментира каквито и да е съобщения в чужди медии, заяви Ангелов.

„Това е въпрос на вътрешната сигурност, въпросите ги отправяйте към министъра на вътрешните работи", добави той.

Ангелов отрече да има информация дали французите са военни или цивилни разузнавачи и се обърна към репортера, задал му въпроса с думите: „Вие явно сте много осведомен. Гледайте вие да не катастрофирате, многоцелеви изтребител няма да катастрофира. Приличате си, затова".

#Аню Ангелов #министър на отбраната #Министерството на отбраната #Архангелова задушница #Софийските централни гробища #България #ЕК #Еврокомисия #Мишел Барние

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"