38 деца и трима преподаватели се натровиха в хотел в Банско

38 деца и трима преподаватели се натровиха в хотел в Банско
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общо 38 деца и трима преподаватели със симптоми на хранително натравяне са настанени в МБАЛ – Разлог.

Децата са приети в отделението по хирургия с разстройство, повръщания и общо неразположение, съобщи управителят на болницата д-р Божидар Велев, цитиран от БГНЕС.

Инфекционистите и педиатрите от болницата не очакват увеличение на броя на пострадалите от групата на децата, тъй като е отминал периода, през който биха могли да се появят нови случаи със същата симптоматика.

Състоянието на всички деца е стабилно и те се възстановяват под грижите на лекарите и медицинския персонал в многопрофилната болница в Разлог, увериха от Министерството на здравеопазването.

Първите 7 деца са приети в болницата в 6:30 часа сутринта в събота. След това броят им продължи да се увеличава.

Децата са част от група от 84 ученици от първи до пети клас от 125-о СОУ в столицата, които са били на „зелено училище" в хотел „Бъндерица" в Банско.

Групата е отседнала в хотела в четвъртък. В петък за обяд децата яли леща и руло „Стефани", а за вечеря – печени пилешки бутчета с ориз за гарнитура.

По думите на учениците храната била много вкусна, но в петък вечерта, след като вечеряли, на част от тях им прилошало и почувствали общо неразположение. Учениците се оплакали от остри болки в корема и започнали да повръщат.

Екипи на Спешна помощ са ги транспортирани до МБАЛ – Разлог, където са настанени и е предприето необходимото лечение. Поставени са им диагнози гастроентерит и гастроентероколит.

Децата са стабилни и се възстановяват, настанени са в отделението по хирургия, където в събота сутринта бяха вкарани допълнителни легла от останалите отделения на МБАЛ.

Пред вратите на стаите в отделението са и родителите на пострадалите деца, които към 6:00 часа сутринта в събота започнали да им звънят, че не са добре.

В същия хотел е настанена и група от 64 ученици от Стара Загора. При някои от тях през нощта също са се появили оплаквания, но пътуващият с групата училищен лекар им е оказал необходимата помощ и не се е наложило те да постъпят в болницата в Разлог.

В събота сутринта инспектори от РЗИ-Благоевград са започнали на място епидемиологично проучване за причините, довели до натравянето на децата.

Първоначалните симптоми сочат хранително натравяне на децата, но това ще бъде потвърдено едва след като станат ясни резултатите от взетите проби, което се очаква в понеделник.

Здравните инспектори са категорични, че дотогава не може да се каже със сигурност какъв е източникът на натравянето.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова също е уведомена за инцидента и следи непрекъснато създалата се ситуация.

Тя изрази удовлетворение от бързата и адекватна реакция на здравните структури в Разлог и областта, в резултат на което децата са били по настанени по най-бърз начин в болницата, включително и с разкриване на допълнителни легла в други отделения.

В хотел „Бъндерица" са директорите на РЗИ-Благоевград д-р Огнян Чилев и на ОДБХ д-р Михаил Бащавелов. Те вземат проби от пострадалите и настанените в болница деца.

Доктор Бащавелов каза, че храната е доставена в хотела от регламентирани доставчици и на пръв поглед всичко в кухнята на хотела е нормално.

Резултатите от взетите от инспекторите на РЗИ проби ще станат ясни в понеделник, обясни д-р Чилев.

#Банско #Разлог #д-р Божидар Велев #хотел „Бъндерица" #хранително отравяне #Стара Загора #София #РЗИ #Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #Благоевград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"