Мика Зайкова: Пенсионер с пенсия 506 лева по-богат ли е от този с 504?

Мика Зайкова: Пенсионер с пенсия 506 лева по-богат ли е от този с 504?
A A+ A++ A

Великденска добавка от 70 лв. ще получат възрастните хора, чиито пенсии за този месец са под официално установената линия на бедност, която е 504 лева. Това обяви във вчерашния яден премиерът Гълъб Донев. Малко по-малко от половината пенсионери в България няма да получат добавката.

Ако българските пенсионери трябва да се сърдят на някого затова, че не всички получават тази Великденска добавка, която няма нищо общо със социално-осигурителната система, това са депутатите от 48-ото Народно събрание. Когато предложиха удължаването на бюджета от 2022 г. депутатите не разрешиха гъвкавост в отделните разходи“.

Това каза в интервю за БНР експертът Мика Зайкова.

Бих попитала депутатите, пенсионер с пенсия 506 лв. богат ли е, в сравнение с този с 504 лева?" пита реторично Зайкова в ефира на “Нашият ден“.

Според нея е трябвало правителството да се постара повече, защото предстои да влезе бюджет 2023 г. до края на месеца:

“Надявам се депутатите в новото 49-ото Народно събрание да проявят разбиране и в ускорен порядък да го разгледат. Това е първото нещо, което трябва да се разгледа с разходите от бюджета за 2022 г“.

Зайкова посочва още, че не се знае дали ще има правителство и “ако няма правителство, бюджетът ще стане предизборен“:

Както казва народът – “отпред змия, отзад магаре““.

Цените на традиционното агнешкото месо

Наистина цените на продуктите растат, независимо от това, че имаме внос от Македония през Гърция. Между България и Северна Македония няма пункт за приемане на месо, а македонското месо влиза през Гърция. Вярно е, че Северна Македония има право на безмитен внос, което би трябвало да бъде евтино, защото македонското месо струва 5-6 лева“, посочва тя.

В предаването тя подчертава, че българските агнета се гледат при определен режим, който е задължителен за целия ЕС, без антибиотици и други добавки.

Прави се и мошеничество, защото или не слагат печат, или успяват да го изтрият, внасят замразено месо, което освежават с някакви спрейове, което може да доведе до много неприятни неща в медицинската област“, посочва още тя и акцентира: “миналата година останаха над 20 000 български агнета“.

#Мика Зайкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"