СЗО: Има сериозен недостиг на медицински персонал в световен мащаб

СЗО: Има сериозен недостиг на медицински персонал в световен мащаб
A A+ A++ A

По случай 75-годишнината си Световната здравна организация (СЗО) предупреди за нарастващия недостиг от персонал в световната система за здравеопазване, предаде ДПА, като се позова на изявление в Женева на генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

До 2030 г. в света ще има недостиг от около 10 милиона специалисти, каза Тедрос Гебрейесус.

"Докато светът се възстановява след пандемията от КОВИД-19, призоваваме всички страни да предпазват и да инвестират в работната си сила в областта на здравеопазването", посочи той.

"Няма здраве без работещи в здравеопазването", каза генералният директор на СЗО.

От началото на пандемията досега в този сектор е регистрирано приблизително 50% напускане на персонала. Дори преди това да се случи, много от тях е трябвало да работят за твърде ниско заплащане и при опасни условия, каза Тедрос Гебрейесус.

Освен това, въпреки че жените съставляват почти 70% от здравните работници, те са по-малко от една четвърт от ръководителите и често са подложени на насилие на работното си място, добави той.

Световната здравна организация е основана на 7 април 1948 г., когато влиза в сила Конституцията на СЗО. Оттогава, според Тедрос Гебрейесус, средната продължителност на живота в световен мащаб се е увеличила значително, а смъртността при майките и децата е намаляла рязко през последните десетилетия. Големи успехи са постигнати и в борбата срещу маларията, туберкулозата и при ХИВ позитивните.

Въпреки това се наблюдава драстично увеличение на диабета и затлъстяването. Генералният директор на СЗО изтъкна също така, че почти 2 милиарда души по света изпитват финансови затруднения, тъй като трябва да плащат медицинските си разходи от своя собствен джоб.

#СЗО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай