Британският посланик: Децата с увреждания да живеят с родителите си в общности

Британският посланик: Децата с увреждания да живеят с родителите си в общности
От първия ден се интересувахме за въпросите на детските права и как правителството и общините се грижат за децата в България, заяви посланик Джонатан Алън. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Трябва да постигнем ситуация, в която възможно най-много от децата с увреждания живеят в общности, с родителите си, а не в домове, заяви посланикът на Великобритания в България Джонатан Алън.

„Със социална подкрепа тези деца могат да живеят нормални животи”, каза дипломатът на среща с деца с интелектуални затруднения, която е последната спирка от „Похода на мечтите", предаде БГНЕС.

По думите на Алън най-важната промяна във Великобритания в последните 20 години е, че сега 99% от децата, които имат интелектуални затруднения, живеят при родителите си, в общности.

„Ако ние смятаме, че те трябва да живеят в домове много далече от родителите си, без много обич, това никак не е хубаво”, допълни посланикът.

От първия ден се интересувахме за въпросите на детските права и как правителството и общините се грижат за децата в България, продължи той.

„Българите са много топли хора, семействата са много важни тук. За тези деца с интелектуални затруднения хората много често мислят, че е по-добре да живеят в домове – не и да се създаде подкрепата, която родителите на децата изискват, за да се грижат за тях”, обясни дипломатът.

„Ние говорим много за инфраструктурата, когато кажем, че тези големи домове за деца трябва да бъдат много по-малки и постепенно да се затворят”, посочи той

„Но също трябва социална помощ и подкрепа особено за родителите, които искат да се грижат за децата. Лесно е да намерим хората, които могат да помогнат на родителите и децата", добави посланик Джонатан Алън.

На 1 ноември от Варна стартира „Поход на мечтите" на деца и млади хора с интелектуални затруднения, които тръгнаха от морската столица, през Стара Загора, за да пристигнат в София.

Те тръгнаха, за да разкажат за себе си, мечтите си и предизвикателствата, които срещат, когато се опитат да ги реализират.

„Работа е трудно да се намери, дори за хора без проблеми, но това не оправдава държавата, която не се интересува от проблемите на хората със специални нужди. А колкото до мен, моята мечта е да работя в библиотека, но това не може да стане, защото нямам нужното образование", каза преди началото на похода Михаела – млад човек с интелектуално затруднение.

Във всеки от градовете те се срещаха с представители на младежки организации на деца без затруднения.

На срещите децата дебатираха на тема „Различието: ценност или бариера пред участието" и обсъждаха различното „можене" като богатство и взаимно учене.

#Джонатан Алън #посланик на Великобритания в България #Варна #Стара Загора #София #България #Великобритания #деца с увреждания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »