"Файненшъл таймс": Украйна е готова да преговаря с Русия за Крим

"Файненшъл таймс": Украйна е готова да преговаря с Русия за Крим
A A+ A++ A

Киев има готовност да обсъжда бъдещето на Крим с Москва, ако украинските сили стигнат до границата на окупирания от Русия полуостров, съобщи в. "Файненшъл таймс", като се позова на заместник-ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Андрий Сибихa, предаде БТА.

Вестникът отбелязва, че тези думи са най-категоричното изявление относно украинския интерес от разговори, след като през април миналата година Киев прекрати мирните преговори с Кремъл.

"Ако успеем да постигнем нашите стратегически цели на бойното поле и когато бъдем на административната граница с Крим, ние имаме готовност да отворим дипломатическа страница за обсъждане на този въпрос", каза Сибиха, имайки предвид дълго планираната от Киев контраофанзива.

"Това не означава, че изключваме пътя на освобождението (на Крим - бел. ред.) от нашата армия", добави той.

Думите на Сибиха биха могли да прозвучат успокоително за западните официални представители, които са скептично настроени относно способността на Украйна да си възвърне полуострова и са обезпокоени, че какъвто и да било опит да се постигне това по военен път може да накара руския президент Владимир Путин да ескалира своята война, вероятно използвайки на ядрени оръжия.

Досега Зеленски изключваше мирните преговори, докато руските сили не напуснат цялата територия на Украйна, включително и Крим, припомня в. "Файненшъл таймс".

#Киев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"