Топено сирене вместо кашкавал: Има ли уловки на пазара у нас?

Топено сирене вместо кашкавал: Има ли уловки на пазара у нас?
A A+ A++ A

От години кашкавалът в търговската мрежа е произведен по две различни технологии. Традиционният български продукт масово се замества от продукт, направен с вносна суровина. bTV провери има ли уловки при продажбата на кашкавал у нас.

Въпросната вносна суровина се нарича калиата.

„Този полуфабрикат е на половин цена от суровото мляко, което се изкупува в България. Тази технология е по-близка до производство на твърдо топено сирене“, казва Милкана Йорданова, собственик на мандра в Смолян.

Разликата е в това, че българският кашкавал се произвежда от сурово мляко, преминава през технологична обработка - млечно-кисела ферментация, и накрая се оставя да зрее между 45 и 60 дни. Другият продукт се внася от Полша, Холандия, Белгия и идва в България в замразено състояние във вид на сиренина.

„Тук се размразява и се топи в специални машини за т. нар. сухо парене. Тук става процесът на топене с емулгаторни соли, добавка на масло или някаква друга мазнина. Опакова се и може веднага да се продава. Какво пречи да се нарича калиата“, обяснява Милкана Йорданова.

Според производителите традиционният български продукт, носейки на гърба си други продукти, се обезценява.

#сирене #краве сирене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино

Анкета

Какъв е предпочитаният ви начин за придвижване до работа?