300 лева глоба за тийнейджърка, излязла след 22:00 часа без придружител

300 лева глоба за тийнейджърка, излязла след 22:00 часа без придружител
A A+ A++ A

Решението на Районен съд –-Русе, с което е потвърдено наказателно постановление за налагане на 300 лева глоба на А. Х., е оставено в сила от по-горната инстанция и вече е окончателно.

На 10.09.2022г. около 22:20ч. в заведение „Чилаут“ на ул.“Янтра“ в гр. Русе полицейски служители установили като клиент на барчето непълнолетната К. Б. (на 17 години) без родителите ѝ или пълнолетен придружител. На баща ѝ – 48-годишният А. Х. бил съставен акт, който той подписал без възражения. Впоследствие било издадено и наказателно постановление, което мъжът е поискал да бъде отменено поради маловажност.

Разпоредбата на чл.45, ал.3 от Закона за закрила на детето е категорична, че родител, който полага грижи за дете, което е навършило 14-, но не е навършило 18-годишна възраст и не го е придружил или не му е осигурил пълнолетен и дееспособен придружител на обществено място след 22:00 ч., следва да понесе административно наказание глоба. Според Районен съд – Русе, наложената на А. Х. санкция в минимален размер е правилно индивидуализирана и ще окаже необходимия поправителен и превъзпитаващ ефект не само по отношение на жалбоподателя, но така също и по отношение на всички граждани, склонни да допускат подобни нарушения. И тричленният касационен състав също е приел, че деянието не е с ниска степен на опасност, тъй като неоставянето на непълнолетните сами навън след определен час има пряко значение за израстването и доброто им поведение, независимо от наближаването на пълнолетие.

Решението на Районен съд – Русе, с което е потвърдено наказателно постановление за налагане на глоба в размер на 300 лв. на А. Х., вече е в законна сила.

*Чл.8 (4) Закон за закрила на детето: Ако родителите, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, не могат да го придружат, те са длъжни да осигурят пълнолетно дееспособно лице за негов придружител на обществени места след 22,00 ч., ако детето е навършило 14-, но не е навършило 18-годишна възраст.

Чл.45 (3) Родител, попечител или друго лице, което полага грижи за дете, което не осигури придружител по чл. 8, ал. 4, се наказва с глоба или имуществена санкция от 300 до 500 лв.

#Русе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници