(ГРАФИКИ) Алфа Рисърч: ГЕРБ и ПП-ДБ са на кантар, повечето избиратели ще ходят за гъби в неделя

(ГРАФИКИ) Алфа Рисърч: ГЕРБ и ПП-ДБ са на кантар, повечето избиратели ще ходят за гъби в неделя
A A+ A++ A

Предизборните обиколки са довели до известна мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ-СДС, главно в по-малките населени места, като формацията повишава леко резултата си отпреди месец и към момента получава подкрепата на 25,9% от твърдо решилите да гласуват. При ПП-ДБ са налице известни вариации и с 25,4% те остават на 0,5 на сто зад ГЕРБ-СДС. Пет формации със сигурност преодоляват 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Това сочи проучване на „Алфа рисърч“ в периода 25 – 29 март 2023 г. сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна, реализирано със собствени средства. То е проведено чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните.

Изоставането на ПП-ДБ с 0,5% след ГЕРБ-СДС е много под статистическата грешка и на практика потвърждава паритета между двете водещи политически сили. ГЕРБ има по-висока подкрепа в страната, а ПП-ДБ – по-голяма електорална периферия, особено в столицата. Може да се окаже, че София ще реши изборите. Ако ПП-ДБ мобилизира периферията си със силен финален спринт, което са показали, че умеят, ще спечелят първото място. Ако не успеят, ГЕРБ ще съхрани водачеството си от предишните избори, посочва „Алфа рисърч“ в проучването, публикувано на сайта на социологическата агенция.

ДПС запазва устойчива подкрепа от 13,8% от твърдо решилите да гласуват. Няма изненади в профила и обхвата на неговите симпатизанти.

В предизборната кампания се забелязва тенденция за ръст в подкрепата за „Възраждане“, като партията привлича както разочаровани от сходни партии, така и известен наказателен вот срещу партиите, които не успяха да сформират правителство. Може да се очаква подкрепата й да достигне до 13,6%.

Така третото място също се оказва под въпрос, оспорвано между ДПС и „Възраждане“, посочва „Алфа рисърч“, като отбелязва, че яснота за него ще има едва след като стане известен вотът от чужбина.

Петият сигурен участник в следващия парламент е БСП. Макар и партията да е с отслабени позиции, поради поредицата от вътрешни конфликти, кампанията повишава леко резултата ѝ и тя получава 8,2% от твърдо решилите да гласуват.

Теоретични шансове да прескочат 4-процентната бариера имат „Български възход“ и „Левицата“, но вотът ще зависи в много голяма степен от способността им да убедят своите избиратели „защо си струва да отидат до урните“.

Делът на сигурните, че ще гласуват на петите за две години парламентарни избори се запазва 39 на сто. Други 13% продължават да се колебаят, като е възможно да вземат решение в самия изборен ден.

Промяната в начина на гласуване с връщането на хартиените бюлетини не изглежда да оказва силно влияние върху избирателите. Много по-сериозен фактор се очертава растящото недоверие към политиците и способността им да вземат ефективни управленски решения, което определя запазващото се ниско желание за гласуване, посочва „Алфа рисърч“.

Кампанията е променила мнението за кого да гласуват на 11% от решените да отидат до урните. Други 15 на сто, все още не са взели решение кого да подкрепят. Обичайно между 7% и 15 % взимат решение в последните дни на кампанията. Т.е. сега този дял е на горния максимум за последните години, което също подсказва възможни обрати в рамките на самия изборен ден, отбелязва агенцията.

Според „Алфа рисърч“ съставянето на правителство ще бъде все така сложно, както и в 48-ия парламент , а правителство и премиер ще продължат да бъдат в рубриката „търси се“.

Настоящото изследване е проведено в периода 25 – 29 март 2023г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

#проучване #Алфа рисърч #"Алфа Рисърч"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »