Извънземни, магове или древни хора: Кой построи изкуствен остров насред Тихия океан?

Извънземни, магове или древни хора: Кой построи изкуствен остров насред Тихия океан?
A A+ A++ A

Извънземни или древни хора, но с непознати за нас възможности, са направили цял изкуствен остров от камък насред Тихия океан - това се питат учени и всякакъв вид изследователи.

Става въпрос за изкуствения остров Нан Мадол, намиращ се в архипелага Понпей (известен и като Понапе), част от Микронезия. Наблизо в радиус от над 1000 километра е само вода във всички посоки. Островът сякаш изниква от нищото и много напомня на мегалитни строежи като египетските пирамиди или Стоунхендж.

Династия

Официалната историческа теория гласи, че островът е построен от династията на Сауделерите, която завзема архипелага около 1100 г. Та между 1200 и 1500 г. те построили удивителните каменни храмове и дворци, като принуждавали поданиците си да пренасят с примитивните си лодки канута блокове, които тежат по 50 и повече тона единият.

Любопитно е, че не са открити никакви сведения за математически или инженерно-строителни постижения на въпросния микронезийски народ по това време. Напротив, въпреки че са живели през европейското Средновековие и Ренесанс, те са били на равнището на първобитно-общинния строй.

Открито е със сигурност, че големите каменни блокове от базалт са пренасяни на стотици километри от не чак толкова близък малък, но пуст и скалист остров. Многократните опити да се повтори пренасянето с лодки обаче на дори малки блокове от по 1 тон са претърпели пълен провал. Така тази теория не може да бъде потвърдена.

Магове

Д-р Хенри Бъртън, преподавател по строително инженерство в Калифорния, обяснява, че за него единственият начин да се построят повечето сгради на острова, е с помощта на кран. Той твърди, че не може да се сети за друг начин, по който 50-тонен камък да бъде вдигнат на височина от 12 метра.

Местна легенда обаче разказва как Нан Мадол е въздигнат от братя магьосници. Те са близнаци и били великани. Имали чудодейни сили и карали камъните да летят от малкия остров на стотина километра разстояние.

Привържениците на теорията за извънземните астронавти обаче смятат, че става въпрос за пришълци, които пристигнали на планетата ни и създали тук цивилизации. Дейвид Чилдрес и Джордо Цукалос заявяват, че в Тихия океан има съмнение, че става въпрос за извънземна намеса и това е без всякакво съмнение. Те правят изследвания и установяват, че всеки един камък в градежите на Нан Мадол има силен магнетизъм. Смятат, че с магнитно излъчване тези камъни са били вдигани от далечния остров и пренасяни на изкуствения Нан Мадол. Гмуркане в океана под изкуствения остров също обърква изследователите. Магнетизмът там е толкова силен, че изважда от строя техниката, която се опитва да заснеме подводните места.

Цукалос и Чилдрес смятат, че династията на Сауделерите не е строила Нан Мадол, а само е ремонтирала части от него и за това има отпечатъци, които не могат да бъдат улики.

Лазер

Наскоро бяха публикувани изследванията на Нан Мадол, направени с лидар - вид лазерен скенер, който със самолет заснема и разкрива неща под повърхността. На съседния остров Темуен, който досега се смяташе, че е ползван за база за стигане до Нан Мадол, бяха открити канали като тези за напояване в древен Шумер. Сега те са потопени под водата на океана. Но справка сочи, че преди 12 500 г. те са били на острова. И с тяхна помощ е могла да бъде постигната реколта, която да изхранва население от сто хиляди и повече души. Любопитно е, че привържениците на теорията за древните астронавти смятат, че точно по това време, преди 12 500 години, са изградени и великите пирамиди в Гиза. (Подобни видения за пирамидите е имала и нашата пророчица Ванга.)

Според теорията на Цукалос и Чилдрес извънземните гиганти построили с базалтови камъни, които придвижвали чрез магнитна левитация, изкуствения остров Нан Мадол. По това време те го въздигнали на съществуващ коралов остров. След покачването на нивото на световния океан атолът бил потопен, а с него и голямо количество от постройките. С времето те приличат на изкуствен остров върху атола. Днес изкуственият остров се простира на 28 квадратни километра, но преди е бил доста по-голям и не става въпрос за изкуствен остров, а за масивни постройки върху естествен, които са потопени с времето, пише "Телеграф".

#извънземни #изкуствен остров #Нан Мадол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"