Скандал! Фонд "Култура" отпуснал 93 хил. лв. за бинго шоу с драг кралици, започва проверка

Скандал! Фонд "Култура" отпуснал 93 хил. лв. за бинго шоу с драг кралици, започва проверка
A A+ A++ A

Министерство на културата назначи проверка за това как точно са били отпуснати парите по проект, финансиран от Национален фонд "Култура", в който има елемент на хазарт.

"Министерството на културата назначава проверка, за да бъдат изяснени обстоятелствата и целесъобразността на финансиране на проекта с присъстващ хазартен елемент "Дългосрочна програма за растеж на The Steps - иновативно мултифункционално културно социално предприятие", който е бил финансиран от Национален фонд култура през 2022 г. по програмата "Възстановяване и развитие на частни културни организации" в категорията "Културно предприемачество", съобщиха от ведомството след вълната от реакции.

Според отчета на фонда, публикуван през март тази година, държавно финансиране е получил проект, част от който е шоу с бинго игра, водено от три драг кралици. Програмата е адресирана до посетители на възраст 18+. Сумата,в размер на 93 248. 04 лева, е получена от фирмата "Сингъл Степ" ЕООД, която представлява организацията The Steps. Фондацията се занимава с проекти, ориентирани към изразяването чрез изкуство на ЛГБТИ общността.

Проектът е бил финансиран по конкурсната програма за възстановяване и развитие на частни културни организации наред с читалища, театри, училища по изкуствата и други организации. Общата сума за всички класирани 175 проекта, от кандидатствали 536 по тази конкурсна програма, е била в размер малко над 10,5 млн. лева.

В същото време бенефициентите и организатори на драг-бинго шоуто от The Steps излязоха с позиция, в която изразиха възмущението си от клевети и опити за провокации, които, според тях, са насочени да дискриминират ЛГБТИ общността. Те се заканиха да защитят името си в съда и обвързаха скандала с предизборната кампания.

"С наближаването на изборите за пореден път ставаме свидетели как политици и свързани групи се стремят да използват ЛГБТИ общността като изкупителна жертва на популистки провокации и клевети чрез насърчаване на страх и омраза към ЛГБТИ хората. Миналата година The Steps стана обект на провокации с политическа мотивация по време на премиерата на детската книжка "Мравин", изложбата "Другите българки", също финансирана по проект на НФК, представянето на филми с ЛГБТИ тематика и т.н. Броени дни преди изборите сме свидетели на нова координирана клеветническа кампания, по повод инициативата ни Drag Bingo", заявиха от организацията в своя защита.

Те посочват още, че драг изкуството е важна част от историята и културата на ЛГБТИ хората "като артистично средство за себеизразяване и протест срещу наложени обществени стереотипи свързани с общността ни".

"За нас от The Steps е гордост да празнуваме красотата и разнообразието на драг изкуството като инструмент за образование и повишаване на осведомеността на обществото по въпросите за ЛГБТИ културата - особено за оспорване на стереотипите и погрешните схващания за нея. Големият интерес от разнообразна публика към всяко едно драг събитие, което организираме, демонстрира каква важна част от съвременната популярна култура е драгът, защото помага на хората да се запознаят с друг аспект на ЛГБТИ културата и подпомага по-голямото приемане на темата", заявяват още авторите на шоуто с участие на травестити.

"Благодарим на Национален Фонд Култура за подкрепата и доверието към нашия проект (събитието "Drag Bingo" е само малка част от него, наред с "Акустични вечери" и "Обществени дебати", например), тъй като финансирането на такива инициативи е не само ключово средство за овластяване и противодействие срещу дискриминацията, но и иновативен метод за културно обогатяване, включване на различни публики и стимулиране на диалог. Ние ще продължим да изпълняваме одобрения от НФК проект, спазвайки всички изисквания на фонда; подобни провокации не са ни разколебавали, няма да успеят и в бъдеще", се казва още в позицията им по скандала.

От фондацията обещават, че и занапред ще осигуряват платформа за артисти с цел нормализирането на възприемането на ЛГБТИ общността и чрез изкуство.

"Вратите на The Steps ще бъдат винаги отворени за смели и иновативни артистични проекти, които допринасят за обогатяването на културния календар на столицата ни, въпреки всички провокации и популизъм. Категорично осъждаме всякакви опити за провокации и теглене на предизборни политически дивиденти, които са насочени към ЛГБТИ общността в България и си запазваме правото да предприемем правни мерки срещу подобни клевети", заявяват от The Steps.




#МК #Фонд Култура #драг кралици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"