По 1 млрд. европари годишно може да получава България до 2020 г. според Калфин

По 1 млрд. европари годишно може да получава България до 2020 г. според Калфин
Всяка страна-членка, включително и България, трябва да отговаря на 8 условия, предимно макроикономически, за да получава пари от Кохезионния фонд, подчерта Ивайло Калфин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През следващия програмен период България ще получава по около 1 млрд. евро годишно по структурните фондове и по Кохезионния фонд.

Това показват изчисленията на българския евродепутат и оредседател на бюджетната комисия в Европейския парламент Ивайло Калфин, предаде БГНЕС.

Той призна, че не е виждал конкретни разчети на Министерството на финансите за конкретните суми, които България може да получи през следващия програмен период 2014-2020 г.

Според първоначалното предложение на ЕК страните-членки трябваше да получат от ЕС суми в размер на 2,5% от собствения си БВП, а Кипърското председателство е внесло предложение за намаляване на този процент до 2,36%.

Освен това през октомври Кипърското председателство предложи намаление с 50 млрд. евро или 5% намаление на бюджета на ЕС. Швеция поиска 150 милиарда евро намаление, Германия и Холандия - 100 милиарда евро по-малко.

Всяка страна-членка, включително и България, трябва да отговаря на 8 условия, предимно макроикономически, за да получава пари от Кохезионния фонд, подчерта Ивайло Калфин.

„Ако страните не изпълняват условията, средствата могат да бъдат намалени и може да се стигне до спиране на средства. Ако се спрат плащанията по вече сключени договири, това означава и тези суми да се поемат от националния бюджет," коментира българският евродепутат.

„Трябва да спрем да гледаме на европейските пари като на едни пари, които ни дават, за да похарчим," убеден е той.

Ивайло Калфин коментира и Механизма за свързване на Европа, който предстои да се въведе през следващия програмен период.

Предложението на ЕК беше по него да има 50 млрд. евро, но Кипърското председателство предложи те да се редуцират до 36 млрд. евро. Обсъжда се 7 млрд. евро от тези средства да дойдат от Кохезионния фонд.

„Има две предложения на Кипърското председателство. Едното е равна конкуренция между всички страни-членки за тези пари, а според другото - страните, които са се възползвали от Кохезионната политика за първите максимум 3 години, да могат преференциално да се възползват от 3 милиарда от парите," обясни Ивайло Калфин.

„Това означава, че ако България иска да не загуби пари, трябва на 1 януари 2014 г. да внесе няколко вече готови проекта," категоричен е евродепутатът.

Според него преките плащания за земеделските производители през следващия програмен период ще се увеличат с не повече от 10-15%.

#Ивайло Калфин #евродепутат от ПЕС #Европейски парламент #ЕП #ЕК #структурни фондове #Кохезионен фонд #Министерство на финансите #МФ #Кипърско председателство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »