Протест на спешни медици блокира центъра на София

Протест на спешни медици блокира центъра на София
A A+ A++ A

Служители от центровете за спешна медицинска помощ протестират в София днес. Автошествие ще тръгне в 17 ч. от площад „ Княз Александър Батенберг” и ще стигне до Министерството на здравеопазването, предава Нова телевизия.

Повод за демонстрацията са ниските заплати и лошите условия на труд. Лекари, медицински сестри, шофьори и други служители, които заемат различни длъжности в центовете от спешна помощ в цялата страна, ще вземат участие в протестите. Очаква се за протеста в София да пристигнат служители на спешна медицинска помощ от Монтана, Пазарджик, Перник и Враца. Останалите служители ще протестират пред филиалите в градовете.

Водачите на линейки споделят, че възнагражденията им са около 1 000 лв., като често са глобявани за дребни неща, за да не взимат допълнително материално стимулиране.

Организаторът на днешния протест е председателят на националния синдикат „Защита” Красимир Митов, който твърди, че няма промяна от миналогодишните протести насам, а липсата на бюджет притеснява медиците.

„Ние целим да предупредим управляващите, а ако няма промяна, ще има още протести”, казва Митов.

Председателят на синдикат „Защита” за София и окръга Валери Кузманов твърди, че комуникацията с държавата е лоша, въпреки опитите им да говорят с министрите.

Според Милена Атанасова от синдикат "Защита" увеличението на заплатите е било крайно недостатъчно, а един шофьор взема около 1000 лева, а трябва да са двойно. Протестиращите искат ръст на средствата за храна и труд - заплатите на медицинските сестри да скочат до 2500 лева.

#протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай