Работниците с колективен трудов договор взимат по-високи заплати

Работниците с колективен трудов договор взимат по-високи заплати
A A+ A++ A

Работещите, които имат подписан колективен трудов договор, взимат по-високи заплати, показват данни на НСИ, се казва в становище на тема "Подходи за изготвяне на план за действие за насърчаване на колективното трудово договаряне в България“, изготвено от Икономическия и социален съвет.

Разработването на становището бе разпределено на Комисията по труд, доходи, жизнено равнище и индустриални отношения и Комисията по европейски политики и европейски процес.

Според данните на НСИ в България при наетите, обхванати от колективен трудов договор, средната брутна часова заплата е с 8,3% по-висока, средната брутна месечна заплата - с 18,6% по-висока, а средната брутна годишна заплата - с 22,4% по-висока от заплатите на лицата, които не попадат в тази категория.

В него се констатира, че България попада сред държавите, които нямат 80% покритие чрез колективни трудови договори, което не съответства на Директивата за адекватните минимални работни заплати. В този смисъл ИСС счита, че е необходимо да се подготви план за действие за насърчаване на този тип договаряне и не бива да се допуска приемане на законодателни текстове, които по своята същност и философия вредят на колективното договаряне.

ИСС счита, че съществуващата в Кодекса на труда правна рамка на колективното договаряне е изчерпала първоначалния си стимулиращ ефект и в момента има задържаща роля.

Мнението на съвета е, че в системата от правни норми, уреждащи колективното договаряне, следва да се заложи разширяване на възможностите за договаряне, като особено внимание трябва да се отдели на неправните и правните спорове, свързани със сключването и изпълнението на колективните трудови договори и тяхното уреждане, вкл. и на определението на института “колективен“ трудов спор, които на този етап непълно и не в съответствие с развилата се практика се уреждат от приетия през 1990 г. Закон за уреждане на колективни трудови спорове, пише Pariteni.bg.

#работници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"