Събев: Няма официален документ от Румъния с обяснение за задържаните рибари

Събев: Няма официален документ от Румъния с обяснение за задържаните рибари
A A+ A++ A

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), Министерство на земеделието и другите български компетентни министерства и органи все още не са получили официален документ за задържането на трите български кораба в Румъния. Това обуславя и настоящата ситуация на изчакване. Това каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев след среща с представители на рибарската общност във връзка със случая със задържаните в северната ни съседка риболовни кораби и техния екипаж.

"Все още не сме получили официален документ, с който да стане ясно на каква основа рибарите са били задържани. Разполагаме с неофициална информация, според която е повдигнато обвинение срещу тримата собственици на корабите, но липсва референция на базата на кое законодателство те са били задържани", каза Събев.

"Имаме информация за задържана суровина, рибни запаси. Добрата новина е, че капитаните на корабите са вече в България", каза още служебният заместник-министър.

Събев обясни, че българските кораби са осъществявали риболов в акватория, която се води общностна - на целия Европейски съюз. По думите му те имат право да осъществяват риболов на различни от квотираните запаси. На ниво Европейски съюз за Черно море има квота и ограничение на количеството единствено за калкан и за цаца. За другите видове риба кораби на други държави от ЕС могат спокойно да осъществяват риболов.

А и ситуацията на задържане на български риболовни кораби на това място не е нова, припомни Събев. Има "подобен" случай от 2011 г., когато български риболовен кораб е неправомерно задържан в Румъния. Това беше потвърдено от Европейския съд по правата на човека в Страсбург преди няколко месеца, допълни той.

"Интересите на българските рибари са и икономически интереси на нашата страна", подчерта Събев. Той посочи, че информацията, която имат, е, че са проверени 5 български кораба, от които 3 са задържани. На тях е имало калкан и черноморска акула.

Пламен Панайотов, собственик на два задържани кораба каза, че обвиненията са по-скоро за акулите. "Извършени са им проверки, два кораба, които са били там са нямали акула и не са задържани. На задържаните кораби е имало 6 акули, а на другия 20. В Румъния е имало забрана от 15 март до 15 април. Ние сме били в общоевропейски води – корабите са били на над 52 мили. Хората са освободени, но нашите кораби са задържани, тежка е ситуацията“, каза още собственикът на корабите.

"От самото начало на възникването на този инцидент работим по него. Изчакваме 7-дневен срок според румънското законодателство, за да получим нужните документи, ако ли не ще изпратим отново запитване", каза доц. Ваня Стаматова, изпълнителен директор на ИАРА. На въпрос относно искането на рибарите за нейната оставка тя отговори, че явно се е получило недоразумение, че думите ѝ са били преекспонирани. "Никога не съм ги наричала "бракониери". Дори в агенцията съм забранила тази дума", заяви тя.

#Събев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"