Проектът за интернационализация на МСП чрез търговски мисии, международни бизнес делегации и конференции приключи с над 1500 подкрепени МСП

Проектът за интернационализация на МСП чрез търговски мисии, международни бизнес делегации и конференции приключи с над 1500 подкрепени МСП
A A+ A++ A

На 27 март 2023 г. се проведе финалната пресконференция по проект ПРОЕКТ № BG16RFOP002-2.052-0001 "Подкрепа на интернационализацията на българските предприятия чрез провеждане на търговски мисии, бизнес форуми, конференции, контактни борси и двустранни срещи", изпълняван от ИАНМСП, благодарение на който над 1500 МСП получиха подкрепа за участие в търговски мисии, бизнес форуми, конференци и контакти борси с основна цел – развитие на присъствието им на международните пазари.

Двете основни дейности – организиране на търговски мисии в чужбина, и организиране на международни бизнес форуми, конференции, контактни борси и двустранни срещи в България регистрира сериозен успех преизпълнени индикатори, при това в срокове по проект, който премина през пандемията от КОВИД-19 и рестрикциите за пътувания и организиране на събития, коментира зам.-изпълнителният директор на ИАНМСП и ръководител на проекта Борислав Димитрачков.

"Заложените по проект 750 предприятия като индикатор за подкрепа бяха повече от двойно надминати и успяхме да спомогнем за интераницонализацията на 1591 компании от сектора на МСП с общ бюджет от малко над 2 милиона лева”, коментира координаторът на проекта и директор на дирекция "Интернационализация” Лъчезар Петков.

"В индикаторите заложихме изпълнение на 15 търговски мисии, но правилното разпределнение на бюджета ни позволи организацията на 24, в които се включиха общо 252 МСП. Подкрихме три континента – Северна Америка, Европа и Азия. Впечатляващото тук е, че над 60% очакват поне един договор за износ, а над 30% -повече от един", допълни той.

"По отношение на международните събития, проведени в страната, регистрирахме 1339 МСП, които са взели участие в 26 събития и над 4000 общо представители на бизнеса, институциите, бизнес организациите и международни представители, които са взели участие и са взаимодействали и провели срещи с МСП”, коментира още Петков.

В срещата се включиха и представители на бизнеса, които представиха част от преките резултати от участието си в проявите, организирани от ИАНМСП:

"Благодарение на търговската мисия в САЩ с участие на водещото финтех събитие в света Money 20-20, бяхме забелязани и за първи път догодина ще има български панелист на събитие от такъв мащаб”, коментира Георги Пенев, изп. директор на Българската финтех асоциация.

"Благодарим на ИАНМСП, че върна обратно Великобритания на картата за интераницонализация на МСП благодарение на мисиите проведени там и събитията, организирани тук с фокус Острова”, коментира от своя страна председателят на Британо-българската бизнес асоциация Елена Йорданова.

Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК), заяви благодарността от страна на сектора на козметиката към ИАНМСП и особено към модерната политика по провеждане на търговски мисии, организацията им и резултатите от тях.

Проект № BG16RFOP002-2.052-0001 "Подкрепа на интернационализацията на българските предприятия чрез провеждане на търговски мисии, бизнес форуми, конференции, контактни борси и двустранни срещи" е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014–2020, по който ИАНМСП е институционален бенефициент.

#МСП #ИАНМСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »