Защо дъждът ни депресира?

Защо дъждът ни депресира?
A A+ A++ A

Дъждът е неизбежна част от природата, но за много хора той може да бъде свързан с депресия и лошо настроение. Това може да се дължи на някои фактори, които влияят на нашето настроение. В тази статия ще обсъдим защо дъждът ни депресира и как можем да се справим с това.

Намалява нивата на енергия

Когато е тъмно и мрачно от дъжда, нашите нива на енергия и мотивация могат да намалеят. Това може да доведе до умора и липса на желание за излизане и постигане на нещо.

Намалява нивата на витамин D

Дъждът може да намали нашите нива на витамин D, който е важен за здравето ни. Витаминът се произвежда в кожата ни, когато е изложена на слънце. Когато е мрачно и дъждовно, няма достатъчно слънчева светлина за да произведем достатъчно витамин D.

Намалява социалните ни взаимодействия

Когато е дъждовно, хората често остават вкъщи и не излизат. Това може да намали социалните ни взаимодействия, което може да доведе до усещане на изолация и самота.

Свързва се с негативни мисли

Дъждът може да свързва с негативни мисли, като меланхолия и тъга. Това може да бъде влияние на културните митове и изкуството, които често представят дъжда като нещо мрачно и тъжно.

Нарушава нашия дневен ред

Когато е дъждовно, може да е трудно да изпълним нашия дневен ред, особено ако той включва активности на открито. Това може да наруши нашето чувство на организация и контрол.

Как можем да се справим с депресията от дъжда?

Когато е мрачно и дъждовно навън, може да е полезно да включим повече светлина и цветове в нашето домашно пространство. Можем да използваме ярки светлини, декорации и цветни текстилни материи, за да създадем по-приятна и уютна атмосфера.

Занимания в домашни условия

Когато не можем да излизаме заради дъжда, можем да се занимаваме с домашни занимания, които ни правят щастливи и ни помагат да се чувстваме продуктивни. Това може да включва четене на книги, гледане на филми, слушане на музика или дори готвене.

Поддържане на здравословна хранителна режим

Здравословният хранителен режим може да ни помогне да се чувстваме по-добре и да се справим по-лесно със сезонната депресия. Това включва консумиране на достатъчно вода, зеленчуци и плодове, както и избягване на тежки и нездравословни храни.

Търсене на подкрепа от близките ни

Ако се чувстваме депресирани поради дъжда, можем да търсим подкрепа от близките си. Те могат да ни помогнат да се чувстваме по-добре и да ни дадат мотивация да продължим напред. Това може да бъде във формата на разговори, прекарване на време заедно или дори игри.

#дъжд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »