"Пътна полиция" вече отнема повече контролни точки при редица нарушения

"Пътна полиция" вече отнема повече контролни точки при редица нарушения
A A+ A++ A

От "Пътна полиция" разясниха промените при отнемането на контролни точки на шофьорите, които бяха обнародвани в Държавен вестник в петък.

С промените се увеличават възможностите за отнемане на шофьорска книжка.

Затягат се и санкциите при шофирани след употреба на алкохол и наркотици, използване на телефон без hands free, при шофиране без колан или липса на каска за мотористите, както и при неправилно преминаване през жп прелез.

Младите водачи със стаж под 2 години рискуват да останат без книжка, ако два пъти в годината бъдат заловени да шофират с превишена скорост над 50 км/час от ограничението.

Подробности вижте във включването на Иво Никодимов.

"В последно време сме свидетели на по-завишен контрол, по-стриктни действия от наша страна, но резултатът и ефекта не ни удовлетворяват в голяма степен. Така че, това е едно от действията - промяната на тази наредба, с което се цели да се подобряват резултатите от извършваната дейност. В тази връзка са и промените в наредбата. Очевидно не може да се разчита само на общественото самосъзнание и затова основно взимаме нещата в наши ръце", заяви гл. инсп. Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция".

МВР продължава за настоява за законови промени, които да затегнат още дисциплината на пътя, включително и да дадат възможност за конфискация на автомобилите на дрогираните шофьори.

"Без този комплект от законодателни мерки, подобряване на инфраструктурата, подобряване на самосъзнанието на водачите и тяхното възпитание, няма как да се случат нещата в правилна посока. Колкото и да завишаваме глобите, колкото и колегите да изпълняват съвестно задълженията си, да присъстват непрекъснато на пътя, сами разбирате, че не може на всяко кръстовище да сложим полицай", посочи главният секретар на МВР Петър Тодоров.

#КАТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »