БАБХ започва проверки на яйцата за Великден

БАБХ започва проверки на яйцата за Великден
A A+ A++ A

От 17 април ще има засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за Великден храни

Засилени проверки ще извърши Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във връзка с предстоящите Великденски празници. Това съобщават от агенцията.

Проверките ще бъдат в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

От понеделник до 17.04.2023 година, включително, ще се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боята за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка (син цвят – месото е с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския), коректното предоставяне на информация за потребителите за страната на произход на месото. Инспекторите ще следят и за предлагане на размразено като охладено агнешко месо.

Ще се следи за начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. С цел мониторинг ще се вземат проби от пратките с яйца, влизащи през границите.

По време на почивните дни и дните на официалните празници 01 - 02.04.2023 г. (събота и неделя), 08 - 09.04.2023 г. (събота и неделя), 16 - 17.04.2023 г., вкл., ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.

БАБХ припомня, че сигнали за нередности приема на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.

#яйца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай