Зърнопроизводители с трактори блокират 4 гранични пункта от 29 до 31 март

Зърнопроизводители с трактори блокират 4 гранични пункта от 29 до 31 март
Рikist.com
A A+ A++ A

Зърнопроизводителите блокират с трактори 4 гранични контролнопропускателни пункта в България – в Кардам, Силистра, Русе и Видин. Ефективните стачни действия, както ги определят земеделците, ще бъдат на 29,30 и 31 март.

Изкарват тракторите, защото това е габаритна техника, която е съобразена със Закона за движение по пътищата. „В 10 часа започваме навсякъде, ще се движим с машините до границата и обратно, като на практика ще блокираме пътя към граничните пунктове. По този начин ще протестираме по един час. Това е по-скоро показно мероприятие, за да стреснем европейските чиновници, тъй като те водят пагубна политика за България, Румъния, Чехия, Полша, Унгария, Словения”, заяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. „Румънските колеги са заедно с нас, ще се опитат да се приготвят за протестите за 29,20 и 31 март. Ако не успеят, ще излязат на 7 април. Ако дотогава от Европейската комисия не започнат смислени преговори и не изпълнят нашите искания, ние – от българска страна, ще включим в протестите на румънците на 7-ми април наново”, добави тя. Решението за протестите е взето на заседание на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите миналия петък.

„Просто е подигравка решението на Европейската комисия да бъдат отпуснати на България 16 млн. евро за компенсация на щетите от вноса на зърно от Украйна. Тези средства комисията може да си ги раздаде като бонуси, когато прецени, защото явно смятат, че работят много. Тези средства са 32 млн. лв., на 33 млн. дка обработваема земя в България, колко излиза на декар – 1 лев. И какъв е смисълът от подобни действия на Европейската комисия. Дори не е прах в очите на хората, които работят”, обяснява Жекова. „Зърнопроизводителите не само от България, но и от другите пострадали страни от вноса на зърно от Украйна, имаме само едно искане – безмитният внос на стоки от Украйна да бъде прекратен. България, Румъния и Полша понесоха своята дан от солидарността. Сега да го поемат Нидерландия, Германия, Франция. Над 10 месеца държавите, които граничим с Румъния, носим тежестта на тази солидарност с Украйна. Сега призоваваме за такава солидарност и останалите страни-членки на Европейския съюз”, добави позицията на зърнопроизводителите Жекова.

„Състоянието на пшеницата към момент в Добричка област е добро. Валежите са малко – осигурена е половината от нужната влага. Вместо да се приготвяме за пролетната сеитба, която в региона започва масово в периода 1-10 април, ние се занимаваме с протести”, добави Жекова.

Зърнопроизводители от Добричка област заявяват, че пшеницата от миналогодишната реколта стои непродадена, цената й постоянно пада – има оферти дори за 430 лв за тон, при обичайните 500 лв за тон. Те припомнят, че себестойността за отглеждането на културата за декар е около 600 лв. Някои дори започват да строят нови складове, за да имат къде да приберат тазгодишната пшеница.

#зърнопроизводители #блокада #украинско зърно

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"