Стачка спира целия обществен транспорт в Германия утре

Стачка спира целия обществен транспорт в Германия утре
Pixabay
A A+ A++ A

След множество регионални стачки този път обявената от синдикатите Verdi и EVG предупредителната стачка е национална и ще остави цяла Германия без обществен транспорт. Стачката започва в полунощ в неделя срещу понеделник и ще продължи 24 часа. Особено засегнати ще бъдат федералните провинции Долна Саксония и Бремен, където на 27-и март започва великденската ваканция.

От стачките по летищата се очаква да бъдат засегнати 380 000 души, железниците препоръчват на пасажерите си да тръгнат още в неделя, ако искат да достигнат определена цел, градски транспорт няма да има в седем от 16-те федерални провинции: Баден-Вюртемберг, Бавария, Хесен, Долна Саксония, Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц и Саксония. И служителите по поддръжката на магистралите с обща дължина 13 000 км ще стачкуват, поради което се очакват задръствания и затваряния на участъци.

Повод за стачката е поредният кръг преговори за заплащането на служителите в обществения сектор. Заради рекордната инфлация синдикатът Verdi иска увеличение с 10,5 процента или най-малко 500 евро месечно повече. Железничарският синдикат EVG настоява за 12 процента увеличение на заплатите или най-малко 650 евро месечно повече, предаде Дойче веле.


#Германия #стачка #обществен транспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай